Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Τι κάηκε φέτος στην Ελλάδα;


Το καλοκαίρι του 2017 πλησιάζει...
Με 302.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας, με τη Θάσο, τη Χίο και την Εύβοια να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα....
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η  φετινή αντιπυρική περίοδος κλείνει επισήμως σε λίγες μέρες (31 Οκτωβρίου), η χώρα μας οφείλει να προετοιμάζεται από τώρα για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς τα χρόνια προβλήματα του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας παραμένουν. 

Πηγή: Πυροσβεστικό Σώμα, www.fireservice.gr

Ακόμα μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας πλησιάζει στο τέλος της. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του EFFIS (European Forest Fire Information System), περίπου 302.000 στρέμματα δασικής βλάστησης κάηκαν. Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2016 βρίσκεται στην 5η θέση από πλευράς καμένων εκτάσεων για την τελευταία δεκαετία.

Το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν οι πολύπαθες Θάσος, Χίος και Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη, η Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, η Ζάκυνθος, η Άνδρος, η Δράμα, η Σάμος και Λακωνία. Αρκετά τέλος ήταν και τα περιστατικά στις Κυκλάδες σε νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Σέριφος, η Κέα, η Σύρος.

Η περίπτωση της Χίου: 
Μια από τις σημαντικότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπήρξε αυτή που εκδηλώθηκε στα Μαστιχοχώρια της Χίου και έκαψε 43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου. Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στο νησί για επιτόπια αυτοψία και ήδη έχει καταθέσει στις τοπικές αρχές τον σχετικό απολογισμό που περιλαμβάνει και προτάσεις αποκατάστασης. Δείτε εδώ τον οικολογικό απολογισμό των πυρκαγιών του 2016 στη Χίο.

1. Η δασική ομάδα του WWF στην επιτόπια αυτοψία στη Χίο. Photo: Μαριάννα Καρίβαλη

Τα αίτια και η προετοιμασία για το 2017

«Δυστυχώς, είχαμε και φέτος πολλές πυρκαγιές από αμέλεια. Παρά τα κάποια θετικά βήματα από πλευράς Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού σώματος, χρειαζόμαστε μια διαρκή και εντατική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Ο μηχανισμός δασοπυροπροστασίας δεν είναι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά πρέπει κάθε πολίτης αυτής της χώρας να νιώσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα προστασίας των δασών μας», δήλωσε ο Συντονιστής Τοπικών Δράσεων του WWFΕλλάς, Ηλίας Τζηρίτης.

Τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το σύστημα δασοπυροπροστασίας της χώρας μας παραμένουν και το WWF επισημαίνει τα σημεία για τα οποία απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός:

  • Να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την προμήθεια κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού σε επαγγελματίες και εθελοντέςδασοπυροσβέστες.
  • Ο μηχανοκίνητος και εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης της χώρας βρίσκεται στα όρια του. Αυτό έδειξαν οι βλάβες και τα ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής. Τα ελαστικά παραμένουν η μεγάλη ανοικτή πληγή για τα οχήματα του ΠΣ.
  • Είναι καιρός να προχωρήσει η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα (άρθρο 100 ν. 4249/2014) για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό και πιο αποτελεσματικό έργο.
  • Να ελεγχθούν οι ΟΤΑ για τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν κάθε έτος για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.
  • Να δοθούν όλα τα κονδύλια που αιτούνται οι Δασικές Υπηρεσίες, βάσει σχετικού σχεδιασμού, για την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων πρόληψης, πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο διάνοιξης και καθαρισμού δασικών οδών ακόμη και... τον Σεπτέμβρη!
  • Να διευθετηθούν επιτέλους οι νομικές εκκρεμότητες, όπως οι δασικοί χάρτες και η πλήρης αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού.
  • Ο διάλογος για την αναμόρφωση του συστήματος δασοπυροπροστασίας και η ίδρυση ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας δεν μπορεί πλέον να περιμένει.

«Η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Μια δύσκολη αντιπυρική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Οι έντονες πυρκαγιές, ανεξαρτήτως αιτίας, στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ισπανία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί με νέες καταστροφές αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας. Ο χειμώνας έρχεται και μαζί με αυτόν πρέπει να έρθει και ο έγκαιρος σχεδιασμός. Μην αφήσουμε την προστασία των ελληνικών δασών μόνο στην αυταπάρνηση κάποιων κρατικών φορέων και των εθελοντών», συμπλήρωσε ο Ηλίας Τζηρίτης.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:

Διαβάστε ακόμα:

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ: Χωρίς συναίσθηση χρέους και ευθύνης ….

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.