του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την Βεργίνα Τηλεόραση, οι Έλληνες βλέπουν φιλικά την ομόδοξη Ρωσία, καθώς οι ερωτηθέντες απάντησαν στο ερώτημα «ποια χώρα θεωρούν περισσότερο φιλική προς την Ελλάδα», με την Ρωσία να έρχεται ως πρώτη επιλογή με ποσοστό 43%, τις ΗΠΑ με μεγάλη διαφορά στο 16% και τη Γερμανία στο 13%.


Αντίστοιχα, στην ερώτηση ποιον ηγέτη εκτιμούν οι Έλληνες περισσότερο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκέντρωσε ποσοστό 39%, η Άνγκελα Μέρκελ 11%, ενώ ο νεοεκλεγείς Ντόναλντ Τραμπ μόλις 9%.

Είναι αρκετά περίεργο που λαμβάνει χώρα μια τέτοια δημοσκόπηση αυτή την χρονική στιγμή, καθώς όπως φαίνεται κάποιοι θέλουν να μετρήσουν τον παλμό της ελληνικής κοινωνίας, για κάποια ίσως γεγονότα τα οποία μπορεί να ακολουθήσουν τα αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν ισχυρούς δεσμούς, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών, καθώς τα δυο κράτη μοιράζονται την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.Ακόμη πολύ πριν λάβει χώρα η εθνική επανάσταση των Ελλήνων, η Ρωσία επέτρεψε στα ελληνικά πλοία από το 1770 να «φέρουν» ρωσική σημαία χωρίς καμία επίπτωση από τους Τούρκους κατακτητές (συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή), δίνοντας την ευκαιρία να αναπτυχθεί το ελληνικό εμπόριο και να κατασκευασθούν πολλά και ισχυρά ελληνικά πλοία τα οποία συμμετείχαν στην συνέχειά στην ελληνική επανάσταση του 1821.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι η συμβολή των Ελλήνων αποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους οποίους οι Ρώσοι οφείλουν το αλφάβητό τους αλλά και η Ορθόδοξη θρησκεία, καθώς οι Ρώσοι αγγελιοφόροι του πρίγκιπα Βλαντιμίρ όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησαν τον Έλληνα Πατριάρχη, ο οποίος τους έστειλε στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια θείας λειτουργίας.
Η Ρωσία μετά την πτώση του κομμουνισμού έχει αρχίσει και επανέρχεται στο διεθνές παίγνιο. Είναι πλέον ο κυρίαρχος παίχτης στη διανομή φυσικού αερίου, καθώς προμηθεύει σχεδόν όλη την Ευρώπη με τα πλουτοπαραγωγικά της αποθέματα και επίσης έχει πλέον εδραιωθεί σε μία από τις μεγάλυτερες χώρες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή και πώληση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
ΟΙ ΗΠΑ ήθελαν και θέλουν μία ανίσχυρη Ελλάδα, η οποία θα είναι είναι δορυφόρος της Τουρκίας. Η Αμερική δεν μπορεί να ανεχτεί μία κραταιά θαλάσσια δύναμη όπως η Ελλάδα. Αντιθέτως η Ρωσία θέλει μία κραταιά θαλάσσια δύναμη για να συμπληρώσει την δική της χερσαία ισχύ. Είναι οπότε σαφές το ποια από τις δύο πλευρές επιθυμεί να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Ελλάδος.
Στις μέρες μας, οι δεσμοί του παρελθόντος εξακολουθούν να αποτελούν ένα θετικό υπόβαθρο για την αμοιβαία σχέση εκτίμησης και θαυμασμού της μίας χώρας προς την άλλη. Ένας από τους κύριους τομείς έκφρασης της βαθιάς αυτής συμπάθειας ,είναι βέβαια ο πολιτισμός.
Στη Μόσχα, φορέας διάδοσης του ελληνικής παράδοσης είναι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, με σπουδαίες δράσεις στο ενεργητικό του όσον αφορά την ανάπτυξη του ελληνικού στοιχείου στη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν παραπάνω από εύλογο να προωθηθεί φέτος ακόμη περισσότερο η κοινή κληρονομιά που ενώνει τις δύο χώρες μέσα από αφιερώματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, οι επικείμενες δράσεις με αφορμή το Έτος Ρωσίας για την Ελλάδα, και Ελλάδας για τη Ρωσία, θα ήταν και μία εξαιρετική αφορμή για συμμετοχή της νέας γενιάς ,μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών και γόνιμου διαλόγου.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την επιτυχημένη κοινή τους πορεία, τιμώντας όλα όσα εκείνα τις ενώνουν επί αιώνες καθιστώντας τις αγαπημένες συμμάχους στον παγκόσμιο χάρτη.
Ηρθε λοιπον η στγμή η χώρα μας να αλλάξει γεωπολιτική ατζέντα και να στραφεί προς νέα λιμάνια. Οι σχέσεις μας με τη Δύση φαίνεται οτι πλεον δεν βοηθούν τη χώρα μας στη χάραξη ανεξάρτητης και εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Περισσότερο χαμένοι, παρά κερδισμένοι βγαίνουμε από αυτή την ”συνεργασία”. Ηρθε η στιγμη πλέον να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες, με χώρες που έχουν πλέον τεράστια γεωπολιτική και οικονομική ισχύ. Η Ρωσία είναι μία από αυτές.