Σε έκτακτη σύγκλιση του τουρκικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό την προεδρία του σουλτάνου Ρ.Ν. Ερντογάν στην Άγκυρα χθες αργά το βράδυ αποφασίστηκε, η δέσμευση της χώρας για δράση κατά της τρομοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, λόγω της πληθώρας των περιστατικών και της  απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η κλειστή μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκεσε πάνω από οκτώ ώρες και παρέστησαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός , οι υπουργοί δικαιοσύνης, εσωτερικών υποθέσεων,  άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων.
Μετά τη συνάντηση, εξεδόθη ανακοίνωση: «Το γεγονός ότι οι ένοπλες ομάδες δραστηριοποιούνται στην χώρα , η τρομοκρατία αναμένεται να ενισχυθεί. Το Συμβούλιο αποφάσισε την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας να λάβει προφυλάξεις κατά των δυσανάλογων τρομοκρατικών επιθέσεων που στοχεύουν τη χώρα  τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», ανέφερε η ανακοίνωση .
Το Συμβούλιο συζήτησε και το θέμα  της Κύπρου με τις διαπραγματεύσεις να έχουν διανύσει πολύ δρόμο από τις συνομιλίες επανένωσης που συνεχίζονται από τον  Μάιο του 2015.
«Οι συνομιλίες της Γενεύης  έχουν ως στόχο να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Κύπρου, ενώ συζητήθηκαν διεξοδικά και τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκικής δημοκρατίας της «Βόρειας Κύπρου» που αξιολογήθηκαν επίσης στη συνάντηση», κατέληξε η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση άγγιξε επίσης από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τις συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα. «Η διατήρηση και ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός και οι συνομιλίες στην Αστάνα  συζητήθηκαν λεπτομερώς, ανέφερε η ανακοίνωση , προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα «συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες λόγω των  ευθυνών  της για την έναρξη μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία».
Σε χθεσινό άρθρο μας με τίτλο (Κλιμακώνει η Άγκυρα -Προκαλούν και με non paper οι Τούρκοι: «Ελλάδα, χώρα πραξικοπηματιών»), στο οποίο αναφέραμε ότι μετά την «επίσκεψη» της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια λίγο πριν συμπληρωθούν 21 χρόνια από την κρίση που έφερε Ελλάδα και Τουρκία μια ανάσα από τη σύρραξη και της «εμπρηστικές» δηλώσεις, η Άγκυρα απειλεί και με ένα… non paper στο οποίο χαρακτηρίζει την Ελλάδα «χώρα πραξικοπηματιών».
Η Άγκυρα παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα όπου θα πραξικοπήματα είναι συνηθισμένα , «ανακαλύπτει» ότι υπάρχει και… «δάκτυλος κατασκοπείας» και υποστηρίζει ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου,  έχουν συμφωνήσει να δώσουν στις ελληνικές αρχές στοιχεία και πληροφορίες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αντάλλαγμα τη μη έκδοσή τους.
Η Ελλάδα θα στοχοποιηθεί  ως χώρα «τρομοκρατών» , αυτό θα είναι το νομιμοφανές «περιτύλιγμα» το οποίο θα προωθήσουν οι Τούρκοι στην διεθνή κοινότητα με σκοπό να πλήξουν την χώρα μας.
Τα σενάρια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι είναι αρκετά,….από μια εξέγερση της μουσουλμανικής μειονότητας στην δυτική Θράκη έως μια τυχαία αψιμαχία Τούρκων και Ελλήνων ψαράδων…για να την μετατρέψουν σε επιλεγμένο σημείο κρίσης στο Αιγαίο και στην συνέχεια σε επίθεση τύπου Ίμια.
Σύμφωνα με πληροφορίες , η Τουρκία έχει  επίσημα στο στόχαστρο την βραχονησίδα  Ζουράφα ( πρώτη υποψήφια για πολεμικό επεισόδιο διότι η κατοχή της επιτρέπει έλεγχο του μισού Αιγαίου)  ανατολικά της Σαμοθράκης, έως τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος.
Δεν είναι τυχαίο που όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για την απόρρητη λίστα EGAYDAAK, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει της τουρκικές επιδιώξεις για να βάψει «γκρίζο» το Αιγαίο.
Τα νησιά που αμφισβητούνται επίσημα από την Άγκυρα είναι τα παρακάτω:
Βόρειο Αιγαίο:
Ζουράφα, Αντίψαρα, Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσσες
Κρητικό Πέλαγος:
Διονυσάδες, Δία, Κουφονήσι, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος