Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ο Μαραθώνας αποκτά, επιτέλους, βιολογικό καθαρισμό

Βαρνάβας εκτός  Το όριο του οικοπέδου του βιολογικού καθαρισμού βρίσκεται 67 μέτρα από το όριο του υγροτόπου Σχινιά, ενώ τμήμα των υποδομών (αγωγοί και αντλιοστάσια) θα διέρχεται μέσα από τον υγρότοπο και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ 
Το όριο του οικοπέδου του βιολογικού καθαρισμού βρίσκεται 67 μέτρα από το όριο του υγροτόπου Σχινιά, ενώ τμήμα των υποδομών (αγωγοί και αντλιοστάσια) θα διέρχεται μέσα από τον υγρότοπο και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά.
Η περιοχή του Μαραθώνα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα σε ένα θέμα σημαντικό τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής. Πριν από λίγες ημέρες, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής και έτσι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου από την ΕΥΔΑΠ αρχίζει πλέον να φαίνεται στον ορίζοντα. Η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης, πάντως, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε έναν αγροτικό δήμο με μεγάλες αδόμητες εκτάσεις επελέγη μια αναδασωτέα έκταση σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το όριο του υγρότοπου στον Σχινιά.

Οι απαραίτητες μελέτες για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και το αποχετευτικό δίκτυο, τις οποίες ανέθεσε ο Δήμος Μαραθώνα, βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Η υπόθεση δεν είναι πια στην τύχη της, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα έργα διαχείρισης λυμάτων στην ανατολική Αττική, για την απουσία των οποίων η χώρα πληρώνει ευρωπρόστιμα. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του έργου, άλλωστε, αποφασίστηκε προ εξαμήνου να ανατεθεί στην ΕΥΔΑΠ η δημοπράτηση των δύο νέων βιολογικών καθαρισμών, των Σπάτων - Ραφήνας και του Μαραθώνα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο νέο ΕΣΠΑ (επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι θετικές. Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του βιολογικού καθαρισμού Μαραθώνα. Οπως προκύπτει από την απόφαση, το έργο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τους οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Βουτζάς κ.ά.), τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς των Δικαστών και Εισαγγελέων, των Δικαστικών Υπαλλήλων και των Πολυτέκνων, των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα και τις βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής, ενώ θα μπορεί να δέχεται και βυτία βοθρολυμάτων. Η πρόβλεψή του είναι σε πρώτη φάση να καλύψει μέγιστο πληθυσμό 85.000 κατοίκων (μέση ημερήσια ποσότητα λυμάτων 24.000 κυβικά) και σε δεύτερη φάση, έπειτα από 20 χρόνια, για 110.000 κυβικά.

Εκκρεμότητες

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί από την ΕΥΔΑΠ είναι ποιοι οικισμοί του Μαραθώνα θα καλυφθούν άμεσα και ποιοι θα μετατεθούν για το μέλλον. Οπως εξηγεί η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ (μια Διεύθυνση που δημιουργήθηκε ειδικά γι’ αυτά τα έργα) Τζίνα Στεφανάκου, θα δοθεί προτεραιότητα στους οικισμούς που θα έπρεπε να έχουν εδώ και χρόνια αυτές τις υποδομές, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας (δηλαδή οι πόλεις άνω των 15.000 κατοίκων και οι οικισμοί 2-15.000 κατοίκων). Ο προϋπολογισμός του έργου (βιολογικός και αποχέτευση) είναι 110 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου τοποθετείται μάλλον στις αρχές του 2018, μόλις ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες του έργου και η κατασκευή των εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 3 χρόνια.

Πάντως, η επιλογή της θέσης για τις εγκαταστάσεις δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη. Οπως αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, το οικόπεδο (δημοτική έκταση 45 στρεμμάτων) βρίσκεται σε ύψωμα στο Κάτω Σούλι και είναι εν μέρει στα όρια αναδασωτέας έκτασης. Επιπλέον, το όριο του οικοπέδου είναι μόλις 67 μέτρα από το όριο του υγρότοπου Σχινιά (κάτι που βέβαια σημαίνει ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων), ενώ τμήμα των υποδομών (αγωγοί και αντλιοστάσια) θα διέρχεται μέσα από τον υγρότοπο και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά (τα οποία ο Δήμος Μαραθώνα δεν έχει μέχρι σήμερα δείξει ιδιαίτερη διάθεση να προστατεύσει). Οπως εξηγεί η κ. Στεφανάκου, οι εκροές του βιολογικού, ύστερα από δευτεροβάθμια επεξεργασία, θα καταλήγουν στα ανοιχτά του κόλπου της Αγίας Μαρίνας (με πλησιέστερη παραλία εκείνη του Σχινιά, σε απόσταση 4,5 χλμ.), σε απόσταση 1.000 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 15 μέτρων. Ενα μέρος των εκροών θα υπόκειται σε τριτοβάθμια επεξεργασία, προκειμένου να επαναχρησιμοποιείται για άρδευση.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: 

Διαβάστε ακόμα:

ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩN ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ-ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ (...Βαρνάβα)

Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.