Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Γυρίσματα ολλανδικής σειράς φιλοσοφικών αναζητήσεων στο Αμφιάρειο Ωρωπού

Η δημιουργία μια νέας τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «The Right Thing» ήταν η αφορμή για να βρεθεί για μία εβδομάδα στον Ωρωπό, μαζί με 21 μαθητές (προσωπικότητες) από όλο το κόσμο, o καθηγητής του Χάρβαρντ Michael J. Sandel.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ωρωπού μέσω του Προέδρου της κ. Στέφανου Δάβρη οργάνωσαν σύντομη υποδοχή των υπευθύνων του Ολλανδικού συνεργείου και ενημέρωσαν για τις δυνατότητες που παρέχει ο Ωρωπός για παρόμοιες κινηματογραφήσεις, ως μοναδικός και διαχρονικός ιστορικός προορισμός.
2.500 χρόνια μετά τον Αθηναϊκό Διάλογο του Σωκράτη με τους συμπολίτες του, η συζήτηση συνεχίζεται σ’ έναν μοναδικό χώρο, στο Ιερό και Μαντείο του Αμφιάραου, το Αμφιάρειο, με τον Michael Sandel να επιστρέφει στο λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας. Ο κύκλος των φιλοσοφικών συζητήσεων θα προβληθεί στη νέα σειρά της δημόσιας Ολλανδικής Τηλεόρασης, αναζητώντας απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα της εποχής μας.
Ο Michael J. Sandel θεωρείται σήμερα μια από τις πλέον δυναμικές προσωπικότητες και ίσως ο ακαδημαϊκός με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της πολιτικο-κοινωνικής κατάστασης, ιδίως σε χώρες με προβλήματα δημοκρατικής διακυβέρνησης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα έχει ιδρύσει τρόπος ανοιχτού διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμός των αξιών του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ο Michael Sandel αναφέρει σε σχετική συνέντευξη: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να λάβω μέρος σε αυτό το συναρπαστικό πείραμα δημόσιας φιλοσοφίας. Ζούμε επικίνδυνες στιγμές για τη δημοκρατία. Στην Ολλανδία, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολίτες είναι απογοητευμένοι με την πολιτική, καθώς και με τα κενά στους όρους του δημόσιου λόγου. Οι άνθρωποι είναι πεινασμένοι για συζήτηση για τα μεγάλα αξιακά ερωτήματα. Και γι’ αυτό θα συγκεντρωθούμε στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, για να κάνουμε διάλογο σχετικά με τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα: προστασία της ιδιωτικής ζωής, της μετανάστευσης, της ισότητας και της ανισότητας και την έννοια μιας δίκαιης κοινωνίας».
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα προβληθεί στις 16 Ιουλίου 19.20 π.μ. (τοπική ώρα) στο κανάλι NPO 2 της δημόσιας Ολλανδικής τηλεόρασης https://www.human.nl/therightthing.html) και οι φωτογραφίες του Αμφιάρειου ταξιδεύουν ήδη, μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, σε όλο τον κόσμο.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.