Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Χ. Ασημακοπούλου: Θα είχε χαθεί το παιχνίδι αν οι ντόπιοι δεν καθοδηγούσαν τους πυροσβέστες

Χ. Ασημακοπούλου: Θα είχε χαθεί το παιχνίδι αν οι ντόπιοι δεν καθοδηγούσαν τους πυροσβέστες
Ήταν στιγμές που επικρατούσε αλαλούμ, καθώς πολλοί πυροσβέστες δεν γνώριζαν την περιοχή και δεν ήξεραν προς τα που να κατευθυνθούν. Το παιχνίδι θα είχε χαθεί αν δεν υπήρχαν οι ντόπιοι να τους καθοδηγήσουν.

Τα λόγια είναι της Χαραλαμπίας Ασημακοπούλου, κοινοτάρχη Βαρνάβα που καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην δική της ζώνη ευθύνης. Δίχως να παραγνωρίζει ότι οι πυροσβέστες έδωσαν και την ψυχή τους στην μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς, μιλά για τα οργανωτικά κενά, και για τις ελλείψεις σε ανθρώπους με γνώση της περιοχής, τους οποίους και υποκατέστησαν οι ντόπιοι.
Κάνει λόγο για στελέχη της Περιφέρειας που μετέδιδαν προς το κέντρο μια πλασματική εικόνα των δυνάμεων οι οποίες επιχειρούσαν στην περιοχή, μιλά για τις ελλείψεις σε επίγεια και εναέρια μέσα, αλλά και για την κατάσταση στον κρατικό και αυτοδιοικητικό μηχανισμό, όπου “τα πάντα είναι αφημένα στην τύχη τους, και λειτουργούν από κεκτημένη ταχύτητα και χάρη στο φιλότιμο κάποιων ανθρώπων”. Σχολιάζει επίσης σκωπτικά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ κάηκαν λιγότερες εκτάσεις απ’ ότι επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας “υποκριτικό να κομματικοποιεί κανείς τις ζωές και το μέλλον των παιδιών μας”, δηλαδή την καταστροφή του φυσικού μας πλούτου. 
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Ζούμε για τέταρτο 24ωρο μια καταστροφική πυρκαγιά. Οι καταγγελίες για απουσία συντονισμού και ολιγωρία δίνουν και παίρνουν. Ποιά είναι η δική σας μαρτυρία; 
Η δική μου μαρτυρία από το μέτωπο του Βαρνάβα είναι ότι εκτός του αξιωματικού της Πυροσβεστικής που συντόνιζε τις προσπάθειες κατάσβεσης, υπήρχαν κενά στην οργάνωση. Απουσίαζαν για παράδειγμα άνθρωποι με γνώση της περιοχής, καθώς οι πυροσβέστες δεν είχαν εικόνα του Βαρνάβα, μιας κοινότητας εντελώς αχαρτογράφητης, όπου πάρα πολλοί οδοί δεν έχουν ονόματα. Σε εμάς εδώ τα GPS είναι άχρηστα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πυροσβέστες που είχαν έρθει από τον Πειραιά, και την Καλλιθέα μέχρι και την Αριδαία, παρ' ότι έδωσαν και την ψυχή τους, εντούτοις δεν γνώριζαν προς τα που να κινηθούν, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα αλαλούμ. Χρειάστηκε να κατευθύνουμε οι ίδιοι οι κάτοικοι τα πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να φτάσουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Το αλαλούμ το επέτεινε και το γεγονός ότι κάποιοι αυτοδιοικητικοί μετέδιδαν στο κέντρο μια πλασματική εικόνα για τη δύναμη που επιχειρούσε στην περιοχή. Την εμφάνιζαν μεγαλύτερη απ΄ όσο ήταν στην πραγματικότητα.
- Αυτά δεν είναι δείγματα έλλειψης οργάνωσης;
Κοιτάξτε στο Βαρνάβα, και παρά τα αρχικά προβλήματα οργάνωσης, τελικά καταφέραμε να κερδίσουμε την μάχη. Σίγουρα αν δεν υπήρχαν οι ντόπιοι να δείξουν το δρόμο στους πυροσβέστες, και ο αξιωματικός για να συντονίσει την κατάσταση, να απομακρύνει τους “περίεργους”, και να αξιοποιήσει τους κατοίκους που πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν, το παιχνίδι θα είχε χαθεί. Στον Κάλαμο προφανώς, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, και το παιχνίδι χάθηκε.
- Σύμφωνα με όσα μας έλεγε ο Δήμαρχος Ωρωπού, όλο το απόγευμα της Κυριακής εκλιπαρούσε για εναέρια μέσα, τα οποία όμως δεν εστάλησαν. Ολιγωρία, υποεκτίμηση της κατάστασης, ελλείψεις σε αεροπλάνα;
Είναι και δική μου εκτίμηση ότι αν είχαν σταλεί από τις πρώτες ώρες της Κυριακής τα εναέρια μέσα που ζητούσαν οι τοπικές αρχές, η πυρκαγιά θα είχε ελεγχθεί. Πιστεύω ότι για να μην στείλουν εκεί αεροσκάφη, προφανώς και δεν υπήρχε επαρκής δύναμη.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της Πυροσβεστικής, η πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί εδώ και μήνες για τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σώμα… 
Τα γνωρίζω καλά όλα αυτά, έχω ιδία εικόνα από την Πυροσβεστική της Νέας Μάκρης. Με βάση τις δικές μου εμπειρίες, ως κοινοτάρχης Βαρνάβα, το Πυροσβεστικό Σώμα δίνει και την ψυχή του, όταν το χρειαζόμαστε. Δεν αρκεί όμως μόνο η ψυχή. Το Σώμα χρειάζεται να έχει και τα ανάλογα εργαλεία, τα οποία και δεν του διαθέτουν.
- Επίσης δεν αρκεί να κάνουμε κάθε χρόνο την ίδια κουβέντα τον Αύγουστο εν μέσω των πυρκαγιών. Θα λέγατε ότι η πυροπροστασία είναι ένας ακόμη τομέας στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζεται με εποχικό τρόπο ; Δηλαδή απασχολεί τις πολιτικές μας ηγεσίες μόνο μεταξύ Ιουνίου-Οκτωβρίου;
Κοιτάξτε, στην πυροπροστασία θα έπρεπε να υπήρχε ένα κεντρικό πλάνο που να μην αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει και η κυβέρνηση της χώρας. Η δική μου αίσθηση είναι ότι αυτή την στιγμή όλα είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Αν ακόμη λειτουργεί ο κρατικός και αυτοδιοικητικός μηχανισμός, αυτό οφείλεται σε κεκτημένη ταχύτητα και στο φιλότιμο των ανθρώπων.
- Σήμερα πάντως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πέταξε πάνω από τα καμμένα, βρήκε “περιορισμένη την καταστροφή στην Αν.Αττική”. Είναι όντως περιορισμένη;
Ακόμη και αν η πυρκαγιά της Αν. Αττικής είναι μικρή συγκριτικά με άλλες προηγούμενες, δεν παύει να είναι μια καταστροφή. Προφανώς ο Πρωθυπουργός μετρά την σημασία της καταστροφής με βάση τα στρέμματα. Παραγνωρίζει ότι το μέγεθος και η ποιότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στην Αττική έχουν απομείνει κάποιοι πνεύμονες πρασίνου που θα έπρεπε να τους προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.

- Ο Πρωθυπουργός παρέθεσε μάλιστα στοιχεία λέγοντας ότι "επί των ημερών μας" κάηκαν λιγότερα στρέμματα απ’ ότι επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είπε συγκεκριμένα ότι η καταστροφή ήταν περιορισμένη, καθώς έχουν καεί 15.000 στρέμματα, ενώ το 2009 είχαν καεί 150.000, δηλαδή 10 φορές περισσότερα. Δεν είναι υποκριτικό να βαφτίζουμε επιτυχία ότι φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα απ’ ότι τότε;
Είναι υποκριτικό να κομματικοποιούν την ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αντί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, με ποιο τρόπο δηλαδή θα είναι η αντιπυρική προστασία κατά τέτοιο τρόπο οργανωμένη ώστε να ελέγχει τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού με ό,τι πιο εφιαλτικό έχουμε ζήσει. Όταν φτάνουμε να συγκρίνουμε το σήμερα με το χειρότερο, τότε είμαστε σίγουρα σε λάθος δρόμο, πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση.

- Ακούσαμε πολλά τις τελευταίες ημέρες για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της χώρας. Ακόμη και ετσι να είναι, δηλαδή να υπάρχουν εμπρηστές πίσω από τις φωτιές, αυτός δεν είναι ένας λόγος παραπάνω για καλύτερη θωράκιση σε μέσα, πιο σωστή προετοιμασία, και πιο επαρκή συντονισμό;
Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, όταν ο Θεός ρώτησε τον Αδάμ γιατί έφαγε το Μήλο εκείνος απάντησε ότι τον ξεγέλασε η Εύα, ενώ εκείνη έριξε το φταίξιμο στον Όφι. Δεν γίνεται μονίμως να φταίει κάποιος άλλος για τα δεινά της Ελλάδας. Φταίμε εμείς. Ακόμη και αν υποπτευόμαστε ότι μπορεί κάποιος να θέλει να μας υπονομεύσει, εμείς οφείλαμε να έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ειδικά αν έχουμε υπόνοιες περί οργανωμένων σχεδίων εμπρησμού, αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για να είμαστε πανέτοιμοι. Κάθε κακό που μας βρίσκει, ψάχνουμε να το φορτώσουμε αλλού. Πάντα υπάρχει κάποιος που υπονομεύει την οικονομία μας, που υποσκάπτει τον τουρισμό μας, που θέλει να κάψει την πανέμορφη χώρα μας.
LIBERAL
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.