Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Κινηματογράφηση στο Αμφιαράειο από την DE HAAEIN DOCUMENTAIRE για τη Δημόσια Ολλανδική Τηλεόραση

Ο Michael Sandel μιλά για τη νέα σειρά φιλοσοφικού περιεχομένου στη Δημόσια Ολλανδική Τηλεόραση που γυρίστηκε στο Αμφιάρειο Ωρωπού.

«Οι ιδέες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη δεν είναι μουσειακά εκθέματα ή απλά κείμενα που πρέπει να θαυμάζουμε. Θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως δομικές αρχές για να επανεξετάσουμε τη στάση ζωής μας, εφαρμόζοντας στη καθημερινότητά μας τις αρχές αυτές».
Αυτά είναι τα λόγια του Michael Sandel, καθηγητή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σε καινούργιο δελτίο τύπου, που εκδόθηκε για την προβολή, από τη Δημόσια Ολλανδική Τηλεόραση(NPO2), του πρώτου επεισοδίου της σειράς: «Το πλεονέκτημα της αμφιβολίας– Πώς ορίζεται το σωστό στις αποφάσεις των ανθρώπων». Η σειρά αυτή που ξεκινά την Κυριακή 16 Ιουλίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και «τους μαθητές» του διάσημου σύγχρονου φιλόσοφου, που μέσω ανοιχτής πλατφόρμας θα μπορούν να επεμβαίνουν με ερωτήσεις στην πλοκή της εκπομπής.

Περιγράφοντας γλαφυρά τα γυρίσματα στο Αμφιάρειο Ωρωπού, ο καθηγητής προσθέτει: «……ο αέρας ανέδιδε ατμούς, όχι γιατί η ημέρα ήταν ζεστή, αλλά γιατί σε αυτό το αρχαίο Αμφιθέατρο, πολύ κοντά στην Αθήνα, η συζήτηση είχε ανάψει. Οι μαθητές, ηλικίας 21 έως 40 ετών, από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με διαφορετικές πεποιθήσεις και πολιτικές απόψεις -ίσως ακόμη και προκλητικές σε κάποιες περιπτώσεις- συναντώνται για πρώτη φορά. Μέσα από τον Διάλογο που ακολουθούσε τη Σωκρατική πρακτική με ιδιαίτερη ευαισθησία, κατέθεταν ρηξικέλευθες απόψεις, σε θέματα που δημιουργούν τριγμούς και «βάζουν φωτιά» στη κοινωνία μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Σοφία δεν είναι κάτι το αυτονόητο, αλλά μια διαρκής διαδικασία αναζήτησης μέσα από τον ανοιχτό διάλογο με τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε… .Δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε καλύτερο σημείο, 2.500 χρόνια μετά, εδώ (στην Ελλάδα) στο λίκνο της Δυτικής Φιλοσοφίας. Αυτό που απλά κάνω εγώ είναι να συγκεντρώνω ανθρώπους και να προκαλώ τη συζήτηση. Δεν είναι κακό η συζήτηση να είναι έντονη σε κάποια θέματα- η Φιλοσοφία πετυχαίνει να δίνει λύσεις όταν αγγίζει τον προσωπικό μας κόσμο».

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ωρωπού σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ωρωπού βρίσκονται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους της ολλανδικής εταιρείας παραγωγής DE HAAEIN, με σκοπό να γίνει τον χειμώνα εκδήλωση παρουσίασης-προβολής της σειράς για το ελληνικό κοινό. Η κινηματογράφηση παραγωγών τέτοιου επιπέδου, με σεβασμό στην ιστορία και τα μνημεία μας, αποτελεί μια ακόμη καλή πρακτική προβολής και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Πηγή: https://www.human.nl/ther…/…/het-voordeel-van-twijfelen.html
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ω.
ΔΑΒΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ



Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.