Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Προ των πυλών η ανακήρυξη ΑΟΖ: Κινητοποιήθηκε η Ομογένεια και ο …Ερντογάν πάει σε ρήξη με ΗΠΑ – «Δεν χρειαζόμαστε τους ψεύτες Αμερικανούς, μας κυκλώνουν με τους Κούρδους»

Θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ; Oλα δείχνουν ότι οι προεργασίες συνεχίζονται για την ανακήρυξη ΑΟΖ ενώ σε αυτό βοηθά και ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος επανήλθε με βαρύτατες εκφράσεις κατά των ΗΠΑ. Ο Σουλτάνος δείχνει ότι πάει σε ρήξη με τις ΗΠΑ.

Hχηρή παρέμβαση είχαμε από την ελληνική ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα από την οργάνωση American Hellenic Institute (AHI), λίγες ημέρες προ της άφιξης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Οι ομογενείς κάνουν ευθεία αναφορά στην ανάγκη να υποστηριχτεί από την αμερικανική κυβέρνηση η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την πλευρά της Ελλάδας και ζητούν την υποστήριξη της Ελλάδας.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο.
Και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, περιέγραψε Ελλάδα και ΗΠΑ ως δύο συμμάχους που «επιδιώκουν τους ίδιους στόχους» χαρακτηρίζοντας μοντέλο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας τη Βάση στη Σούδα.
Οι εν λόγω επισημάνσεις έγιναν με ακροατήριο το προσωπικό της Βάσης, σε ειδική τελετή με την ευκαιρία συμπλήρωσης 242 χρόνων από την ίδρυση του Αμερικανικού Ναυτικού.
Μάλιστα, ο εν Ελλάδι Αμερικανός πρεσβευτής ανέδειξε ως δύο βασικές προτεραιότητές του, αφενός τη συνδρομή στη χώρα μας, ως συμμάχου στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, στην οικονομική ανάκαμψη, αφετέρου τη συνεργασία με την Ελλάδα στη «διατήρηση και εμβάθυνση της άμυνάς μας, στην ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» -και σε αυτές τις δύο προτεραιότητες η συνεργασία του ελληνικού και του αμερικανικού Ναυτικού είναι «κρίσιμη», όπως είπε.
Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε εξάλλου τη Βάση της Σούδας, «μοντέλο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, δύο συμμάχων που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους».
Επικαλούμενος δε, την αύξηση του αριθμού των στελεχών στη Σούδα, υποστήριξε ότι η αύξηση αυτή σηματοδοτεί την διευρυνόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών, όπως επίσης και τη «στρατηγική σημασία» της εν λόγω βάσης.
Χάρη, άλλωστε, στη στενή συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την κυβέρνηση –επεσήμανε ο κ. Πάιατ– η Βάση της Σούδας έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα υλικοτεχνικής υποστήριξης για άλλες, προκεχωρημένες, μονάδες.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, της ομιλίας του, ο Τζ. Πάιατ σημείωσε, «οι πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις υπογράμμισαν περαιτέρω τη σημασία της Σούδας στη Μεσόγειο. Η βάση είναι αφιερωμένη στη φροντίδα του στόλου και των αερομεταφορών σε αυτήν την στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του κόσμου, και στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τους Έλληνες Συμμάχους μας».
Πως ο Ερντογάν βοηθά την Ελλάδα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε για ακόμη μια φορά τις ΗΠΑ για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, με αφορμή αυτή τη φορά τη σύλληψη του Τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη Μετίν Τολούζ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία.
Οι εκπρόσωποι των Αμερικανών ψεύδονται όταν λένε ότι δεν μπορούν να συναντηθούν με το Μετίν Τολούζ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.
«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους, του προξενείου μετά την σύλληψη του στις 4 Οκτωβρίου. Χρειάζονται το σχετικό έγγραφο ( το κατηγορητήριο-σ.σ). Αυτό δεν θα τους το δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το δικαστήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές, ενώ την Τουρκία την ανησυχεί σοβαρά η διπροσωπία εκείνων που αυτοαποκαλούνται εταίροι της Άγκυρας.
«Σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρώμικα παιγνίδια, τα οποία έχουν αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα που είναι δύσκολο να τα κρύψουν», δήλωσε ο Ερντογάν και για μια ακόμη φορά κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες που σχετίζονται με το ΡΚΚ που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.
Το αμερικανικό CNN μεταδίδει ότι η ομιλία αυτή του Τούρκου προέδρου καταστρέφει κάθε ελπίδα για γρήγορη επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή την έκδοση βίζα. Η τουρκική κυβέρνηση έκανε ακόμη πιο δύσκολη την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, καθώς συνέλαβε έναν εργαζόμενο της αμερικανικής πρεσβείας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
«Η απόφαση της αμερικανικής πρεσβείας και οι δηλώσεις που ακολούθησαν δεν είναι ούτε δίκαιες ούτε αληθείς» είπε ο Ερντογάν, και συνέχισε:
«Η Ουάσιγκτον δίνει δωρεάν όπλα σε μια τρομοκρατική οργάνωση».
Το τελευταίο σχόλιο αναφέρεται στη συνεργασία και εκπαίδευση Κούρδων μαχητών, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ έστειλαν 3.500 φορτηγά με όπλα στη Συρία -και βαρύ οπλισμό- που θα χρησιμοποιηθούν από το YPG για να «μας κυκλώσουν από το νότο».
«Θα είμαι σαφής, ο άνθρωπος που το προκάλεσε όλο αυτό ήταν πρέσβης εδώ. Είναι απαράδεκτο για της ΗΠΑ να θυσιάζουν ένα στρατηγικό εταίρο επειδή ένας πρέσβης δεν ξέρει τη θέση του» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, και συμπλήρωσε:
«Δεν σας χρειαζόμαστε».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.