Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

«Κρύος ιδρώτας» στο τουρκικό γενικό επιτελείο μετά την ανακοίνωση της αεροπορικής άσκησης «Ελλάδας- Αιγύπτου και Ισραήλ»

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έχει το «ακαταλόγιστο», αν μπορούμε να το εκφράσουμε με αυτόν τον τρόπο  για κάποιες προκλητικές δηλώσεις του, αλλά η τουρκική στρατιωτική ηγεσία φυσικά και δεν «σκέπτεται» με αυτόν τον τρόπο, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μετά την δημοσιοποίηση της αεροπορικής άσκησης «Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτιου».


Πρόκειται για ένα άξονα που κάτω από τις «ευλογίες» των ΗΠΑ περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αίγυπτο , την Κύπρο , το Ισραήλ και την Ιταλία και σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο .
Για αυτό και οι Τούρκοι επιτελείς έκρουσαν του «κώδωνες συναγερμού» διότι πολύ απλά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αντιμετωπίσουν ελέω ενεργειακών αποθεμάτων και κοινών συμφερόντων,  έναν συνασπισμό που θα «θυμίζει» βαλκανικούς πολέμους, οι οποίοι προκαλούν πανικό και θλίψη στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία λόγω  της σειράς ηττών που υπέστη ο τουρκικός στρατός εκείνη την περίοδο.
Βέβαια κατανοούν οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί  ότι η άφρονα ηγεμονική πολιτική του Σουλτάνου  προκάλεσε την δημιουργία αυτού του άξονα, τον οποίo οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν λίαν συντόμως.

Ήδη, η αρχή γίνεται ειδικά μετά την πρόσφατη άσκηση «Μέδουσα» μεταξύ των ελληνικών και των αιγυπτιακών Ένοπλων Δυνάμεων, εντός του FIR Καϊρου.
Τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τα αεροσκάφη της Πολεμικής  Αεροπορίας ασκήθηκαν με το ελικοπτεροφόρο «Mistral», το οποίο κατασκεύασαν οι Γάλλοι προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές επιχειρήσεις .
Το ενθαρρυντικό επίσης είναι ότι η Αίγυπτος έχει ακόμη δύο πολύ ισχυρά «όπλα» στην Αεροπορία της και αυτά είναι τα αεροσκάφη «Rafale» και τα ρωσικά μαχητικά «MiG-35».
Είναι δύο εξελιγμένα αεροσκάφη από τα οποία, σε περίπτωση συνεκπαίδευσης, η Ελλάδα μπορεί να έχει οφέλη.
Και μετά την Αίγυπτο ακολουθεί το Ισραήλ, με το οποίο επίσης η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν άριστες σχέσεις. Το Τέλ Αβίβ, πέραν των ισχυρών Ένοπλων Δυνάμεων που έχει και την Αεροπορία τους που ξεχωρίζει, όπως βεβαίως και η Πολεμική Αεροπορία, διαθέτει πλέον με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον το μαχητικό αεροσκάφος «F-35».

Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό στο ΝΑΤΟ διαθέτει τους καλύτερους πιλότους αξιόπιστα μαχητικά αεροσκάφη και ισχυρή τεχνική βάση αποτελώντας φόβητρο για κάθε αντίπαλο.
Η συνεργασία των χωρών αυτών είναι επίσης ένα αντίβαρο στις ηγεμονικές περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχει η προθυμία όλων  αυτών των  χωρών  να διευρύνουν τη συμμαχία για να συμπεριλάβουν και άλλους βασικούς παράγοντες, όπως η Ιταλία .

 Τέσσερις  χώρες και τέσσερα κοινά συμφέροντα «ενώνουν» Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο και Κύπρο , ενώ οι Τούρκοι έχουν προβλήματα και με όλες τις  χώρες. Πρόσφατα για παράδειγμα η στήριξη του Τελ Αβίβ στο ιρακινό Κουρδιστάν αποτέλεσε έρεισμα επιθετικής ρητορικής από τον Ερντογάν που λοιδόρησε το εβραϊκό κράτος.
Αυτό προς το παρόν είναι το μόνο λογικό πλαίσιο  που θα πρέπει να κινηθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το τουρκικό «θηρίο» σε Αιγαίο και Κύπρο…το μόνο διότι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν θα πρέπει να αναμένουμε απολύτως τίποτα  .

Πηγή τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.