Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Αποκαλύψεις Ζαράμπ: «Μαγαζί» του Ερντογάν η Ziraat με την οποία έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν – Είναι η τράπεζα που αρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων σε Θράκη και Ρόδο


Νάρκη στα θεμέλια του «Λευκού Παλατιού» στην Τουρκία, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον Ρ.Τ. Ερντογάν αποτελεί η κατάθεση που δίνει ο τουρκο-ιρανός έμπορος χρυσού Ρέζα Ζαράμπ που έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ και δικάζεται ως ο «ταμίας» του Τούρκου προέδρου. Ο Ζαράμπ έχει καταθέσει πώς ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε την εντολή να σπάσει το εμπάργκο με το Ιράν και να ξεκινήσουν εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη, στις οποίες πρωτοστάτησε μία γνώριμη σε εμάς τράπεζα, η Ziraat.
Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε προσωπικά την εμπλοκή των τουρκικών τραπεζών σε ένα σχέδιο εξουδετέρωσης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν! «Ο πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… είχε δώσει οδηγίες, είχε δώσει εντολή στις τράπεζες Ziraat και Vakif να αρχίσουν να κάνουν το εμπόριο», κατέθεσε ο συλληφθείς στις ΗΠΑ
Η  εμπλοκή του ονόματος του Ερντογάν σ΄ αυτή τη υπόθεση μπορεί να ΄χει απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ίδιο και την Τουρκία. Και πάντως σίγουρα τον «στριμώχνει» για τα καλά σε μια περίοδο που η κόντρα του με την Ουάσινγκτον είναι σκληρή, αλλά και τα πυρά από το εσωτερικό της χώρας του εντείνονται με τις κατηγορίες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και το φούσκωμα των οικογενειακών λογαριασμών δίνουν και παίρνουν.
Να επισημάνουμε ότι η μία τράπεζα που ανέφερε ο Ζαράμπ, η Ziraat, έχει ανοίξει εδώ και χρόνια υποκατάστημα στη Θράκη και στη Ρόδο αποτελώντας το όχημα της επιχείρησης τουρκικής οικονομικής διείσδυσης της Τουρκίας στις ευαίσθητες αυτές περιοχές. Μάλιστα η Ziraat έχει δώσει δάνεια με υποθήκη ακίνητα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, που δεν μπορούν αυτά να εξυπηρετηθούν δεσμεύει και κατάσχει τις περιουσίες των Ελλήνων.
Η υπόθεση Ζαράμπ φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή για τον Ερντογάν που έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά -όπως φαίνεται- αυτή η ιστορία μπορεί να τον οδηγήσει πιο γρήγορα στην πόρτα εξόδου από την εξουσία. Ο τουρκο-ιρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη σε βάρος ενός Τούρκου, υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, που κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν. Την εποχή εκείνη ο Ερντογάν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Η κατάθεση αυτή δόθηκε κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.
Λίγο νωρίτερα, ο Ζαράμπ είπε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι συναντήθηκε το 2012 με τους εκπροσώπους μιας ινδικής εταιρείας προκειμένου να συζητήσει τη μεταφορά ιρανικών κεφαλαίων εκτός της Ινδίας. Πρόσθεσε ότι δεν θυμάται πώς λεγόταν η εταιρεία αυτή.
Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει διώξεις σε βάρος εννέα προσώπων για την υπόθεση αυτή. Ωστόσο, μόνο ο 34χρονος Ζαράμπ και ο 47χρονος Ατίλα έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν από το 2010 μέχρι το 2015 σε μια απάτη που περιλάμβανε αγορές χρυσού και υποτιθέμενες αγορές τροφίμων με στόχο να αποκτήσει το Ιράν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, παραβιάζοντας έτσι τις κυρώσεις.
Η υπόθεση αυτή προκαλεί εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν υποστηρίζει ότι είναι μια κατασκευασμένη υπόθεση, για πολιτικούς λόγους.
Η κατάθεση του Ζαράμπ ξεκίνησε την Τετάρτη. Έχει δηλώσει ότι ήταν επικεφαλής ενός διεθνούς σχήματος ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ώστε να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις και να επενδύσει στο εξωτερικό τα έσοδά του από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υποστηρίζει ότι βοήθησε την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που ήταν κατατεθειμένα στην τράπεζα Halkbank για να αγοράσει χρυσό που στη συνέχεια μεταφέρθηκε λαθραία στο Ντουμπάι και πουλήθηκε έναντι μετρητών.
Σύμφωνα με τον Ζαράμπ, ο Ατίλα βοήθησε στις συναλλαγές αυτές, μαζί με τον πρώην γενικό διευθυντή της Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν. Υποστηρίζει επίσης ότι δωροδόκησε με ποσό άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν. Τόσο ο Ασλάν όσο και ο Τσαγκλαγιάν είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας διαβεβαιώνει ότι ο Τσαγκλαγιάν ενήργησε με βάση το τουρκικό και το διεθνές δίκαιο ενώ η Halkbank τονίζει ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν σύμφωνες με τους εθνικούς και τους διεθνείς τραπεζικούς κανόνες.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.