Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ – Βαρύ επεισόδιο και ρήξη Κοτζιά – Νίμιτς – Σφύριξε τη λήξη ο Ελληνας ΥΠΕΞ;

Την αντίδραση της Αθήνας, έστω και καθυστερημένα, προκάλεσαν οι συνεχείς προκλητικές έως σκοτεινές δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εμφανίζεται να «ερμηνεύει» τις δηλώσεις -ή τις μη δηλώσεις- της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν (σ.σ. μόλις χθες, επισκεπτόμενος την γειτονική χώρα, ο Αμερικανός διπλωμάτης έλεγε ότι «δεν έχει ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων»).

Νέα συνομιλία, στην οποια εκτυλίχθηκε χοντρό επεισόδιο Κοτζιά-Νίμιτς, είχαμε αργά το βράδυ της Παρασκευής καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε την έντονη δυσαρέσκειά του, για τα όσα ανέφερε σε δηλώσεις του ο διαπραγματευτής, κατά την διάρκεια των επαφών του για το θέμα της ονομασίας στα Σκόπια.
Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς αναφέρει:
«Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.
Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια.
Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.
Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός.
Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».
Νίμιτς: Δεν θέλουν αλλαγή “ταυτότητας” οι Σκοπιανοί – Συζητάμε μόνο για το όνομα
Στον απόηχο των κρίσιμων επαφών που είχε σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, παραχώρησε συνέντευξη στο Euronews για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού.
Λίγες ώρες μετά τη “βόμβα” του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος διεμήνυσε πως «δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών».
Συμπλήρωσε πως το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ σημαντικό για τους Σκοπιανούς και βλέπουν οποιαδήποτε λύση ως κάτι που δεν θα αλλάξει ή θα βλάψει το πως αντιλαμβάνονται τον αυτοπροσδιορισμό τους.
«Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί», δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς.
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εκτίμησε πως είναι εφικτή μία λύση που θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις, ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν», τόνισε.
Απέφυγε να σχολιάσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, για την οποία έχει δεσμευτεί ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ενώ για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, είπε πως είναι κάτι που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.
Ο κ. Νίμιτς διέψευσε επίσης τις διαρροές ότι η Αθήνα προκρίνει την ονομασία Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Μάθιου Νίμιτς, κατά την κοινή συνέντευξή του με τον κ. Ντιμιτρόφ στα Σκόπια είχε υποστηρίξει ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμανε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.
Δείτε το βίντεο από το euronews:

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Η λύση να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων
Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως μια «επιπλέον εγγύηση» για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας.
Στην ίδια δήλωση ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια λύση στην 25ετη διαμάχη με τους Έλληνες μέχρι τα μέσα του 2018 ώστε στη συνέχεια να υπάρξει πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Ιουνίου.
Ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί αναφερόμενος στη δήλωσή του για μια δήλωση που θα διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων».
«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύησης (σ.σ. για εφαρμογή της διευθέτησης) για τους Έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση.
Είμαι σίγουρος ότι οι «Μακεδόνες» είναι έτοιμοι γι’ αυτό.
Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων» είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ΜΙΑ, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.
«Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε λύσεις αποδεκτές για τις δύο πλευρές γιατί η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια και των δύο κρατών. Αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να χτίζονται συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει μια βιώσιμη διευθέτηση» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.
Με την αναφορά του στο δημοψήφισμα παραμένει ο Σκοπιανός πρωθυπουργος αφήνει ανοιχτή την ερμηνεία η πλευρά της ΠΓΔΜ να έχει αποφασίσει να επιλέξει τη διαδικασία αυτή ως εγγύηση αντί της αναθεώρησης του Συντάγματος που, όπως όλοι λένε, είναι η μοναδική οδός για την άρση των αλυτρωτισμών από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Με μια πρωτοφανή του ανακοίνωση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων αναφορικά με το θέμα του ονόματος.
Kαλεί σε «αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα», την Ελλάδα και τους παραχαράχτες της ιστορίας τα Σκόπια χωρίς να αναφέρει τίποτα περί αλυτρωτισμού και άλλων συναφών σκοπιανών ιδεολογημάτων.
Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:
«Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ὡς ἡ Μητέρα Ἐκκλησία ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν τῆς Βαλκανικῆς, ἐξ ἀφορμῆς τῶν συζητήσεων γιά τό θέμα τοῦ ὀνόματος τῆς FYROM, κάνει ἔκκληση πρός ὅλους τούς ἐνδιαφερομένους γιά νηφαλιότητα καί αὐτοσυγκράτηση, ὥστε νά ἀντιμετωπισθῇ τό κρίσιμο καί λεπτό αὐτό θέμα εἰρηνικά καί μέ σύνεση».
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.