Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

«Ηνίοχος 2018»: Η μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική δύναμη μετά τον Β΄ΠΠ προσγειώθηκε σε ελληνικά αεροδρόμια

«Ηνίοχος 2018»: Η μεγαλύτερη πολυεθνική αεροπορική δύναμη μετά τον Β΄ΠΠ προσγειώθηκε σε ελληνικά αεροδρόμιαΜια τεράστια πολυεθνική αεροπορική αρμάδα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στην 117ΠΜ στην Ανδραβίδα προκειμένου να συμμετάσχει στην αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2028» που διοργανώνει η ΠΑ και πιο ειδικά το ΚΕΑΤ.
Η κύρια φάση της "Ηνίοχος 2018" αρχίζει στις 12 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 23 του μήνα.

Η παρουσία των ξένων αεροπορικών δυνάμεων, εκτός της εμπιστοσύνης που δείχνουν στη ΠΑ για τη διοργάνωση υψηλής στάθμης ασκήσεων, συνιστά επιπρόσθετα και μια θετική γεωστρατηγική σύμπτωση τις ώρες της κρίσης με τους δύο Έλληνες αιχμαλώτους που βιώνει η χώρα μας.
Με την Τουρκία να απομακρύνεται συνεχώς από το ΝΑΤΟ και τους μηχανισμούς της συνεργασίας μεταξύ των μελών της συμμαχίας, η Ελλάδα αναδεικνύεται σταδιακά σε κεντρικό διασυμμαχικό «κόμβο» στην Ν.Α. Μεσόγειο .
Ιδιαίτερα αισθητή είναι η παρουσία της αμερικανικής Αεροπορίας βέβαια, (USAFE-AFAFRICA) η οποία με 14 μαχητικά κρούσης -15E Strike Eagle δίνει το παρών στην άσκηση.
Οι Αμερικανοί βέβαια δεν έχουν έρθει βέβαια στην Ελλάδα για να πολεμήσουν τους Τούρκους, αλλά η αισθητή παρουσία τους στην περιοχή έχει ως στόχο να περάσει το μήνυμα ότι θέλουν οι δύο χώρες Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν σε ένοπλη σύρραξη μεταξύ τους και θα κάνουν ότι επιβάλλεται για αποτρέψουν μια τέτοια πιθανότητα.
Ταυτόχρονα η άφιξη της ισραηλινής Αεροπορίας την ερχόμενη Δευτέρα με 6 έως 12 αεροσκάφη F-16Ι Sufa στην 117ΠΜ δίνει συνολική γεωστρατηγική υφή στην άσκηση.
Αξιζει να σημειωθεί τέλος πως είναι η πρώτη φορά που βρετανικά Eurofighter Typhoon έρχονται στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια υψηλών απαιτήσεων άσκηση, η οποία ξεπερνά και τις καθιερωμένες TLP του ΝΑΤΟ.
Πιο συγκεκριμένα η ΠΑ συμμετέχει με αεροσκάφη F-16, F-4, M-2000 και EMB-145H AEW&C (τέσσερα αεροσκάφη από κάθε Μοίρα), οι ΗΠΑ με 14 μαχητικά F-15Ε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 6 Mirage 2000-9, η Μ. Βρετανία με 6 Eurofighter Typhoon FGR4, η Ιταλία με 6 Tornado και η Κύπρος με ελικόπτερο AW-139.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, «δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από της μεγαλύτερης περιοχής ασκήσεων στην Ευρώπη, η άσκηση "ΗΝΙΟΧΟΣ" φιλοδοξεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο, και παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.»



Πηγή Τμήματος Ειδήσεων: Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.