Κατηγορητήριο που προβλέπει 35 χρόνια φυλάκισης για τον αμερικανό πάστορα Andrew Brunson,που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2016, απαγγέλθηκε από δικαστήριο στη Σμύρνη, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδυαστεί με την περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά οπωσδήποτε δείχνει ότι στην Τουρκία δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει στη Δικαιοσύνη και στη νομική λογική.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το θέμα των δύο στρατιωτικών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κομματικά παιχνίδια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης.
Ο Αμερικανός πάστορας για άλλο λόγο φυλακίστηκε και τελικά βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με την κατηγορία της κατασκοπείας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό στοιχείο γι΄ αυτό.
 Σύμφωνα με το Anadolu, στο κατηγορητήριο που έγινε αποδεκτό την Παρασκευή από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Σμύρνης, ο εισαγγελέας ζητά έως και 15 χρόνια φυλάκισης για τον Brunson για την τέλεση εγκλημάτων στο όνομα του κινήματος Gülen και του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK), παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος  και 20 χρόνια για την απόκτηση κρατικών μυστικών για πολιτική ή στρατιωτική κατασκοπεία.
Η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) εξέδωσε στις 13 Μαρτίου μια δήλωση που καταδικάζει το κατηγορητήριο .
“Η USCIRF παροτρύνει τον Πρόεδρο Trump και την διοίκησή του να εντείνουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για την απελευθέρωση του πάστορα Brunson”.
Ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson ζήτησε τον περασμένο μήνα την απελευθέρωση του Brunson κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τουρκία.
Ο Brunson κρατείται από τον Οκτώβριο του 2016. Είχε συλληφεθί μαζί με τη  σύζυγό του με   κατηγορίες περί παραβίασης της μετανάστευσης. Οι Μπράνσον είχαν μια μικρή χριστιανική εκκλησία στη Σμύρνη. Είχαν ζήσει στην Τουρκία για 23 χρόνια.
Η σύζυγος του Brunson, Norine, απελευθερώθηκε σύντομα, αλλά ο κληρικός παρέμεινε φυλακισμένος. Οι εισαγγελείς πρότειναν στις ακροάσεις του δικαστηρίου  ο Brunson να κρατηθεί ως  οπαδός του Fethullah Gülen
Κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης της αστυνομικής ακαδημίας στην Άγκυρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει: «Θέλετε από εμάς έναν πάστορα [Andrew Brunson], έχετε και εσείς  έναν πάστορα [Fethullah Gülen]. Δώστε τον  ώστε να σας τον δώσουμε ».
Απαντώντας στον Ερντογάν, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε: “Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ακολουθήσουμε αυτό  το δρόμο”. 
πληροφορίες militaire