Στο επεισόδιο με τη σύλληψη και την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους ενεπλάκη και η ΕΥΠ από την πρώτη στιγμή και πολύ πιο νωρίς απ΄ότι ορισμένοι φαντάζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει μπει στο παιχνίδι του ξεκαθαρίσματος των συνθηκών του επεισοδίου και προκειμένου να υπάρξει ασφαλής συμπέρασμα για τις συνθήκες, αν δηλαδή τα δύο στελέχη του ελληνικού Στρατού έπεσαν σε οργανωμένη ενέδρα ή όχι και το σημαντικότερο, αν η σύλληψη τους έγινε εντός ελληνικού ή τουρκικού εδάφους.

Έγκυρες πληροφορίες του «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ» αναφέρουν ότι τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταγραφεί το στίγμα και η παρουσία τους εντός του τουρκικού εδάφους. Γνώριζε δηλαδή η ΕΥΠ από την πρώτη στιγμή και από πρώτο χέρι πώς ο ανθυπολοχαγός και ο ΕΠΟΠ λοχίας ήταν σε τουρκικό έδαφος και μεταφέρονταν από τις Καστανιές του Έβρου στην Αδριανούπολη.
Υπάρχει ακριβής χρονική καταγραφή βάσει των στιγμάτων των κινητών τηλεφώνων. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς η ΕΥΠ ενημέρωσε πολύ γρήγορα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Μέγαρο Μαξίμου πώς στον Έβρο υπάρχει σε εξέλιξη μεθοριακό επεισόδιο αφού κατέγραψε και τουρκικές συνομιλίες. Είναι επίσης ένα στοιχείο και δεδομένο που αναλύεται προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Μέχρι στιγμής, αν και δεν μπορεί να προκύψει από τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της προηγούμενης Πέμπτης στις Καστανιές του Έβρου, το ενδεχόμενο της ενέδρας και της προαποφασισμένης σύλληψης ενισχύεται παντοιοτρόπως. Δεν είναι δυνατόν οπλισμένοι άνδρες να πέσουν στα χέρια μίας αντίστοιχης περιπόλου από την πλευρά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες όταν η ελληνική περίπολος ακινητοποιήθηκε από την ομάδα των Τούρκων και μεταφέρθηκε αρχικά στο φυλάκιο, ο Έλληνας ανθυπολοχαγός κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τον Ταξίαρχο της περιοχής του εξηγώντας του τι είχε συμβεί. Και πάλι όμως αυτό το στοιχείο δεν δίνει εξήγηση.
Η συνομιλία τους διήρκεσε αρκετή ώρα και αμέσως μετά ο Ταξίαρχος φέρεται να κάλεσε τον Τούρκο αξιωματικό ο οποίος ήταν υπεύθυνος της τουρκικής ομάδας που είχε πιάσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ζητώντας του να τους αφήσει και να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, όπως παγίως συνέβαινε ως τώρα σε περιπτώσεις όπου ελληνική ή τουρκική περίπολος περνούσε την μεθόριο γραμμή και βρισκόταν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Ωστόσο, η απάντηση που φέρεται να εισέπραξε ο Ταξίαρχος, μετά από μακρά συζήτηση, ήταν ότι δεν μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, καθώς το θέμα είχε ήδη ανατεθεί στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή. Αυτές τις συνομιλίες φέρεται να τις έχει καταγράψει όλες η ΕΥΠ.
Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο, να έχουν μπει μέσα στο τουρκικό έδαφος κατά 253 μέτρα, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Ήταν στημένο το θέμα. Ποτέ μια αντίστοιχη περίπολος δε θα μπορούσε να συλλάβει τη δική μας περίπολο. Τα παιδιά αυτά ήταν και κατάλληλα προετοιμασμένα, είχαν οπλισμό, σφαίρες. Μια αντιστοιχία υπάρχει και απέναντι. Δεν μπορούσαν λοιπόν δύο Τούρκοι στρατιωτικοί να συλλάβουν τους δικούς μας σε καμία περίπτωση. Πολύ περισσότερο αυτό που ακούστηκε και διέρρευσε ότι τους συλλάβανε στο δικό μας έδαφος. Αυτό αποκλείεται», είπε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
«Πρέπει να ήταν κάποια άλλη δύναμη, εκπαιδευμένη για να κάνει αυτό το πράγμα. Πιστεύω ότι πρέπει να ήταν κάποια ομάδα ειδικών δυνάμεων που είχε ετοιμαστεί για να υφαρπάξει δύο Έλληνες στρατιωτικούς», τόνισε ο κ. Παραγιουδάκης.