«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έδιωξε τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, και τον αντικατέστησε με τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, φέρνοντας σημαντική αλλαγή στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του εν μέσω των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Τραμπ την περασμένη Παρασκευή ζήτησε από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο φιλόδοξος κορυφαίος διπλωμάτης διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
.Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αίσθηση της κατευναστικής προσπάθειας που έκανε ο Τίλερσον κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ίσως υποστεί αλλαγές που θα δημιουργήσουν δραματική κατάσταση στην περιοχή μας. Το «χάιδεμα» ηγετών δεν ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση του Τραμπ και είναι πιθανό να διαπιστώσουμε σύντομα τις πρώτες αλλαγές.Σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί μέχρι και η ελληνική απόφαση για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, καθώς γενική είναι η εκτίμηση ότι ο Τραμπ που είχε σπεύσει να κοινοποιήσει τη συμφωνία κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα χαρεί και πολύ εάν ενημερωθεί ότι εμφανίστηκε ανακόλουθος στις ανακοινώσεις του με ευθύνες τρίτων.  Από την στιγμή που ο Ρεξ Τίλερσον ανέλαβε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Φεβρουάριο του 2017, οι δύο άνδρες διαφώνησαν αρκετές φορές δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακά για μια σειρά διεθνών κρίσεων, περιλαμβανομένης και εκείνης αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
Τη θέση του Τίλερσον θα αναλάβει ο έως τώρα διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, ενώ επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διορίζεται για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Tζίνα Χάσπελ, υποδιευθύντρια μέχρι σήμερα της CIA.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι ο Τραμπ ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος δήλωσε σίγουρος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή».
Ο Τραμπ είχε ζητήσει από την περασμένη Παρασκευή από τον Τίλερσον να αποχωρήσει και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέκοψε το ταξίδι του στην Αφρική τη Δευτέρα για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Το tweet του Τραμπ ήρθε ένα 24ωρο αφότου ο Τίλερσον κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στο Λονδίνο – κάτι που είχε αποφύγει λίγες ώρες νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.
Την περασμένη Πέμπτη ο Τίλερσον είχε πει ότι θα ήταν πρώιμο να καθίσει ο Τραμπ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα συναντηθεί μέχρι τον Μάιο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για να συζητήσουν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Πέρυσι ο Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, πρόταση που απέρριψε τότε αμέσως ο Τραμπ. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Τίλερσον είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο, θεωρώντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής.
Επικαλούμενοι πηγές στο Λευκό Οίκο οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενοχλείτο στη διάρκεια συναντήσεων από τη γλώσσα του σώματος του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος καμπούριαζε ή κοιτούσε νευρικά, όποτε διαφωνούσε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.