Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Απέπλευσε από το Λαύριο για την κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος της ExxonMοbil: Ξεκινά έρευνες στο τεμάχιο 10

Απέπλευσε από το Λαύριο για την κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος της ExxonMοbil: Ξεκινά έρευνες στο τεμάχιο 10 Σε μια περίοδο όπου η κατάσταση σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ είναι κυριολεκτικά τεταμένη το πρώτο απο τα δύο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, το Ocean Investigator ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Λεμεσό, από λιμάνι του Λαυρίου στις 10.45, σήμερα το πρωί.

Αυτή την ώρα (16:30) το σκάφος βρίσκεται δυτικά απο τη Σέριφο, ενώ αναμένεται να φτάσει στη Λεμεσό στις 14 Μαρτίου.
Πολύ σύντομα πλώρη προς την Κυπριακή ΑΟΖ θα βάλει και το άλλο ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, το Med Surveyor, το οποίο βρίσκεται ακόμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Χάιφας. 
Στη διεθνή ναυτική ορολογία το «Ocean Investigator» χαρακτηρίζεται ως «offshore supply ship», δηλαδή πλοίο εφοδιασμού ανοικτής θάλασσας. Έχει μήκος 80 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 3.300 τόνων. Τα δύο ερευνητικά έχουν μεταξύ άλλων την δυνατότητα καθέλκυσης, τηλεκατευθυνόμενων ερευνητικών υποβρυχίων συσκευών. Αποστολή τους ο εντοπισμός των δύο πρώτων γεωτρητικών στόχων εντός του οικοπέδου. Πρόθεση της ΕxxonMobil, είναι η διενέργεια δύο γεωτρήσεων στο 2ο εξάμηνο του 2018.
ExxonMobil: "Κανονικά οι εργασίες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ - Προτεραιότητα η ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων"
Ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.
Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018». Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα ο πρώην Τούρκος υπουργός για θέματα ΕΕ  Egemen Bagis είχε δηλώσει για το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ στους Δελφούς: :
Ερ. Και τι θα συμβεί όταν για παράδειγμα το φθινόπωρο θα έρθει η ώρα της Exxon Mobil να “τρυπήσει” στο οικόπεδο 10;
Απ. Ας περιμένουμε να δούμε μέχρι τότε. Αν αποδειχθούν τόσο πεισματάρηδες και αρνηθούν να συνομιλήσουμε τους Τουρκοκύπριους, τότε θα αναγκάσουν την Τουρκία να κάνει, ό,τι έκανε και με το πλοίο της ΕΝΙ. Ήταν οι Ελληνοκύπριοι που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, εκείνοι αποχώρησαν από τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, εκείνοι δεν συνομιλούν με τους Τουρκοκύπριους, όταν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μοιρασθεί ακόμη και το νερό μαζί της.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.