Και ξαφνικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα βρίσκει… μπαστούνια στη Συρία, αφού βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο γιγάντων που απειλεί ο ένας τον άλλος (ΗΠΑ και Ρωσίας). Η Τουρκία είναι από τις χώρες που εμπλέκονται στην συριακή κρίση και έχει κάθε λόγο να ανησυχεί σφόδρα για τις εξελίξεις, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η στρατηγική της και να ακυρωθεί στην πράξη η προσπάθεια επίτευξης των αντικειμενικών της σκοπών.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις διαψεύδουν τις προσδοκίες του Ερντογάν πώς οι ΗΠΑ αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από την περιοχή, οπότε ο ίδιος αφού τα βρήκε με την Ρωσία θα έχει το πάνω χέρι. Ο τροχός φαίνεται πώς γύρισε και πλέον η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα που μπορεί να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα της.
Υπό τις ανησυχίες αυτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό αν ο Ντόναλντ Τράμπ κατανόησε αυτές τις ανησυχίες του Τούρκου προέδρου, καθώς τον έχει προειδοποιήσει κατά το παρελθόν να εγκαταλείψει την γραμμή που ακολουθεί και είναι κοντά στη Ρωσία και μακριά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε να μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η συνομιλία έγινε και όπως αναμενόταν το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι εξελίξεις στη Συρία.
Ωστόσο, πέραν της ανακοίνωσης της διεξαγωγής της τηλεφωνικής συνδιάλεξης, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συγκεκριμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης. Είναι πιθανό τις επόμενες ώρες τα πιο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία να δώσουν κάποια στοιχεία, τα οποία θα ισχύουν ασφαλώς μόνο εάν επιβεβαιωθούν από αμερικανικής πλευράς…
Ακολούθησε ωστόσο μια λιτή ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο που επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, αναφέρεται πως συζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, αλλά μέχρις εκεί. Καμία άλλη πληροφορίες δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας.
«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία.