Οργή στην Τουρκία έχει προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν. Με μπαράζ δημοσιευμάτων ο τουρκικός Τύπος επιτίθεται στην Ελλάδα κι αυτό γιατί ανοίγει ο δρόμος να χορηγηθεί άσυλο σε όλους και αυτό πρκατικά σημαίνει πως τους δίδονται ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα. 



Η εφημερίδα Hurriyet, η οποία πρόσφατα πωλήθηκε σε επιχειρηματία-σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο για «απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα», ενώ η Sabah γράφει για «απόφαση-αστραπή για τους πραξικοπηματίες που αυτομόλησαν στην Ελλάδα» αναφέροντας, ουσιαστικά πως η ετυμηγορία του ΣτΕ αποτελεί πρόκριμα και για τους άλλους επτά.


«Η Ελλάδα χορηγεί δικαίωμα ασύλου στους Τούρκους πραξικοπηματίες», αναφέρει με τη σειρά του το πρακτορείο Anadolu, ενώ το NTV σχολιάζει: «Η Ελλάδα αποφάσισε να δώσει δικαίωμα ασύλου στους πραξικοπηματίες».

Αναλυτικότερα, χθες το απόγευμα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ισχυρή πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και συγκεκριμένα τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Κατά συνέπεια, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα πάρει στο χέρι του ο Τούρκος αξιωματικός την απόφαση χορήγησης ασύλου της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων, η οποία θα φέρει και τις επίσημες κρατικές σφραγίδες. Στη συνέχεια θα πρέπει να του χορηγηθούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να μπορεί να μεταβεί σε άλλη χώρα, όπως έχει εκφράσει την επιθυμία.
Όμως, η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι πιλότος και για τους άλλους 7 συναδέλφους του. Και αυτό γιατί η υπόθεση του Τούρκου συγκυβερνήτη απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010. Δηλαδή η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλαμβάνει όλες τις εκκρεμείς όμοιες υποθέσεις και όσες όμοιες ανακύψουν.

Να σημειωθεί ότι θεωρητικά ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματικός είναι ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας. Αλλά διαμένει σε κρατικό οίκημα στην Αττική κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Μαζί του είναι και ο δεύτερος Τούρκος αξιωματικός στον οποίο πρόσφατα χορηγήθηκε άσυλο, αλλά και πάλι έσπευσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Βίτσας, να ακολουθήσει την τακτική του προκατόχου του κ Μουζάλα και κατέφυγε και αυτός στο Διοικητικό Εφετείο.
Στο τελευταίο, αφού έδωσε προσωρινή διαταγή η Μαρία Γκότση με την οποία «πάγωνε» άμεσα η απόφαση χορήγησης ασύλου στον δεύτερο Τούρκο στρατιωτικό, στη συνέχεια ακολούθησε πιστά την απόφαση του Τμήματος αναστολών του ΣτΕ και του έθεσε τους ίδιους αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Έτσι, και ο δεύτερος αξιωματικός οδηγήθηκε εκεί που ήδη διαμένει ο πρώτος, στο καλά φυλασσόμενο δημόσιο κτίριο. Τώρα, στο ίδιο δημόσιο κτίριο οδηγήθηκαν δύο ακόμη Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι ήταν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών.
Θεωρητικά και πάλι οι ακόμα δύο Τούρκοι αφέθηκαν ελεύθεροι, λόγω συμπλήρωσης τους 18μήνου, που είναι το ανώτατο όριο κράτησης. Πάντως, μέχρι την εκπνοή του Μαΐου, και οι υπόλοιποι Τούρκοι θα αφεθούν ελεύθεροι, δηλαδή θα μεταχθούν από το Α.Τ. του Ολυμπιακού Χωρίου στο Δημόσιο κτίριο που είναι και οι υπόλοιποι.
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είναι δέσμιο να ακολουθήσει την απόφασή της και για τους επτά ακόμη Τούρκους αξιωματικούς. Δηλαδή, και για την ήδη εκκρεμή υπόθεση, αλλά και για όσες πιθανές αιτήσεις υποβάλει ο κ. Βίτσας για τους εναπομείναντας στρατιωτικούς της γείτονας χώρας.