Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Ελιζέ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, σχετικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας Μακρόν- Τραμπ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η πληροφόρηση… τελειώνει εδώ. Κι αυτό χάρη στους New York Times, σύμφωνα με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν!
Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα. 
Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.
Οι ραγδαίες εξελίξεις για το Ιράν
Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ της «διόρθωσης» των προβληματικών σημείων στη συμφωνία και της κατά γράμμα εφαρμογής της, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποσυρθούν από αυτήν.
Μιλώντας λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Τραμπ, για το αν θα παραμείνουν ή όχι οι ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία, ο Εντ Ρόις είπε ότι με το «σκίσιμό» της δεν θα ανακτηθούν τα χρήματα που έχει λάβει η ιρανική κυβέρνηση ούτε θα αναγκαστούν οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Τεχεράνης.
«Φοβάμαι ότι η απόσυρση (από τη συμφωνία) στην πραγματικότητα θα ανέκοπτε αυτές τις προσπάθειες» ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει μιας ακρόασης στην Επιτροπή με θέμα το Ιράν.
Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη απαισιοδοξία της ενόψει της ανακοίνωσης του Τραμπ. «Δυστυχώς, είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι για την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ αργότερα σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος Τραμπ απόψε» είπε στο πρακτορείο Reuters ένας Βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Ο στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την JPCOA. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να αποτρέψουμε το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αντιμετωπίσουμε τη στάση του στην περιοχή», πρόσθεσε.