Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΛΙΔΈΝΔΡΙ ΩΡΩΠΟΥ: ( ΣΜΑ – ΧΥΤΥ- ΧΥΤΕΑ – ΚΔΑΥ ) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ… γιατί κύριοι τα ΑΓΝΟΕΙΤΕ;

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Μηχανολόγου Μηχανικού, Μέλους της επιτροπής αγώνα «ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ»

Τα κριτήρια επιλογής ή καλύτερα αποκλεισμού για την χωροθέτηση μονάδων επεξεργασίας & ταφής απορριμμάτων ( ΣΜΑ – ΧΥΤΥ- ΧΥΤΕΑ – ΚΔΑΥ ), ισχύουν διεθνώς και εφαρμόζονται!!, έτσι και στη χώρα μας έχουν καθιερωθεί με νόμο, αλλά ενίοτε παρεκκλίνουν!! .
Για την ευρύτερη περιοχή ΜΑΥΡΙΝΟΡΑΣ Πολυδενδρίου (Λατομείο ΝΤΟΥΜΑΝΗ) , υπάρχουν πολύ βασικά κριτήρια αποκλεισμού που δεν αμφισβητούνται και που τα παραθέτω εν συντομία: ( άλλωστε έχουν αναλυθεί εκτενώς σε μελέτες από έγκριτους Γεωλόγους : Ν. Καρράς , Δ. Παπανικολάου, ΕΜΠ )
1ο κριτήριο: Βρίσκεται εντός της Υδρολογικής & Υδρογεωλογικής λεκάνης των γεωτρήσεων ΜΑΥΡΟΣΟΥΒΑΛΑΣ   και εμπίπτει στην ζώνη προστασίας υδάτων της ΕΥΔΑΠ. Αυτά αποτελούν τα στρατηγικά αποθέματα νερού της Αττικής και επίσης ας μην λησμονούμε ότι υδροδοτείται όλη η παραλιακή ζώνη του Δ. Ωρωπού. Η ΕΥΔΑΠ έχει προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση διατρέχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα των πηγών Μαυροσουβάλας.
2ο κριτήριο: Όλη η εν λόγω περιοχή, Γεωλογικά δομείται από έντονα διερρηγμένα καρστικά πετρώματα, ασβεστόλιθοι, που σημαίνει κοινώς υψηλή υδροπερατότητα εδάφους, άρα άμεση υπόγεια επικοινωνία με τις πηγές Μαυροσουβάλας. Οπότε, σε περίπτωση αστοχίας κάποιας δραστηριότητας, επεξεργασίας ή ταφής απορριμμάτων, όλα τα στραγγίσματα θα καταλήξουν, με βεβαιότητα, στις εν λόγω πηγές .
3ο κριτήριο: Βρίσκεται εντός της ρηξιγενής ζώνης της βόρεια Πάρνηθας (ρήγμα Μαλακάσας) αλλά και ενός εντοπισμένου ενεργού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Αποτέλεσμα αυτού του απρόβλεπτου και πολύ δυσάρεστου κινδύνου είναι ότι η εφαρμογή – με τα αυστηρότερα και υψηλών προδιαγραφών υλικά – στεγανοποίησης του εδάφους καθίσταται τεχνικά αδύνατη & επιστημονικά μη αποδεκτή.
4ο κριτήριο: Ο χώρος του Λατομείου Ντουμάνη, ο οποίος γειτνιάζει δυτικά με την ευρύτερη περιοχή της Μαλακάσας που έχει χαρακτηρισθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με την Υ.Α Γ/1576/8404 (ΦΕΚ 300/β/24-3-80), βρίσκεται εντός της αναφερόμενης προστατευόμενης περιοχής, πράγμα που στοιχειοθετεί άλλο ένα σημαντικό κριτήριο αποκλεισμού. Υπάρχει ο αντίστοιχος χάρτης από το ΕΜΠ με την σχετική γνωμοδότηση που το επιβεβαιώνει.
Δεν πρέπει επίσης να αγνοούμε ότι – σε κοντινή απόσταση από το λατομείο – υπάρχουν πολλές και σημαντικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως Εργοστάσια, Κατασκηνώσεις, Μοναστήρια, Κατοικίες κ.ά., που θα επηρεαστούν αρνητικά από τη λειτουργία τέτοιων… απερίσκεπτων δραστηριοτήτων.
Πολλές φορές, γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια από διάφορους «επαΐοντες» επί του θέματος, να αποδυναμώσουν τα ανωτέρω κριτήρια αποκλεισμού, υποστηρίζοντας ότι σε κάποιες αναπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης λειτουργούν ΧΥΤΥ χωρίς κανένα πρόβλημα, άρα οι φωνές διαμαρτυρίας μας είναι « ολίγον » υπερβολικές ( άραγε γιατί οι πολίτες τους δεν πίνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης ; ). Θέλω να πιστεύω ότι η άγνοια τους οδηγεί να τα διαδίδουν αυτά, διότι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι στα ΧΥΤΥ των συγκεκριμένων πόλεων οδηγείται μόνο το 5% των παραγόμενων απορριμμάτων και μάλιστα με αφυδατωμένο το υπολειμματικό κλάσμα, ενώ στα δικά μας ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ οδηγείται δυστυχώς ακόμη το 80%!! των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων.
Συμπέρασμα: Όλοι οι παραπάνω λόγοι αποτελούν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, που αν τελικά τον πυροδοτήσουν, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, στην βιοποικιλότητα, στους φυσικούς πόρους του νερού και του εδάφους, στον κοινωνικό ιστό και στην οικονομία της περιοχής.
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.