Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ – Δάνεια επί δανείων από τις πρώην Κοινότητες Βαρνάβα & Γραμματικού, χωρίς διαχειριστικό έλεγχο και απονομή δικαιοσύνης

"Η σπατάλη όσο και ο άκρατος δανεισμός ένα και μόνο στόχο έχουν, να δημιουργήσουν οι διοικούντες πελατειακές σχέσεις και να γαντζωθούν στην εξουσία, αδιαφορώντας πλήρως για το τι θα γίνει μετά. Ποίο θα είναι το μέλλον του τόπου και ποίες θα είναι οι επιπτώσεις στους πολίτες".


Είναι σύνηθες το φαινόμενο, όταν κάποιος δεν κάνει καλή διαχείριση των οικονομικών, δεν βάζει σωστές προτεραιότητες στις ανάγκες, δεν ξοδεύει με σύνεση, αλλά απεναντίας κάνει σπατάλες, να καταλήγει αργά ή γρήγορα στον δανεισμό, νομίζοντας πως έτσι θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Κι αυτό ισχύει είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο διοικήσεων οιουδήποτε βαθμού (Δήμου, περιφέρειας, Κυβερνήσεως)...
Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα βιώνει η κοινωνία σήμερα με τραγικό τρόπο. Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν τιναχθεί στον αέρα λόγω των δανείων. Σε κρατικό επίπεδο ο αλόγιστος και άκρατος δανεισμός έχει δημιουργήσει μια κατάσταση, που δεν έχει προηγούμενο. Ο λαός κάθε μέρα όλο και περισσότερο φτωχαίνει και εξαθλιώνεται. Η ανεργία έχει φθάσει σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Και εάν σε ατομικό επίπεδο μπορεί να πει κανείς με γεια τους, με χαρά τους, όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν, δεν μπορεί να πει το ίδιο γι' αυτούς, που ασκούν διοίκηση. Διότι αυτοί διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν με αδιαφάνεια, χωρίς χρηστή διαχείριση, να τα σπαταλούν και στο τέλος να καταφεύγουν στον αλόγιστο δανεισμό. Και η πράξη έχει καταδείξει περίτρανα, ιδιαίτερα σήμερα, πως τόσο η σπατάλη όσο και ο άκρατος δανεισμός ένα και μόνο στόχο έχουν, να δημιουργήσουν οι διοικούντες πελατειακές σχέσεις και να γαντζωθούν στην εξουσία, αδιαφορώντας πλήρως για το τι θα γίνει μετά. Ποίο θα είναι το μέλλον του τόπου και ποίες θα είναι οι επιπτώσεις στους πολίτες. Και είναι απορίας άξιον, πως, σε μια περίοδο που τα παραπάνω δεν είναι θεωρία αλλά γεγονότα, που τα βιώνει ο πολίτης καθημερινά. Το ίδιο συνέβη και με τις πρώην Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού όταν οι πρώην διοικούντες είχαν επιδοθεί σε ένα όργιο σπατάλης του δημοσίου χρήματος με λήψεις δανείων. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ <<...από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων χρέος παρελθόντων ετών 1.533.000 € και έχει ενεργοποιηθεί το κόκκινο στο Ταμείο Παρακαταθηκών 2.400.000 €, ήτοι συνολικά χρέος 3.933.000.
Διαβάστε ΕΔΩ από το Blog
 Όσον αφορά το "κόκκινο" προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αυτό προέκυψε από το έτος και αφορούσε έργα τα οποία εκτελέσθηκαν, χωρίς να υπάρχει σχετική πίστωση από την Πολιτεία. Η ευθύνη για την δημιουργία του βαρύνει αφ΄ ενός μεν τον τότε Πρόεδρο κ. Βούλγαρη, ο οποίος εκτελούσε έργα χωρίς χρηματοδότηση και αφ΄ ετέρου την αρμόδια Υπηρεσία της Δ.Ο.Υ. Αγ. Στεφάνου, η οποία ασκούσε την Ταμειακή Υπηρεσία των Ο.Τ.Α., η οποία πλήρωνε τους εργολάβους, χρεώνοντας τον λογαριασμό της Κοινότητας Βαρνάβα, ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε εγκεκριμένη πίστωση...>>. Αλλά και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος.

Είναι εξωφρενικό αυτό, που γίνεται και είναι σίγουρο, πως θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για το μέλλον του Ενιαίου Δήμου Μαραθώνα και των Δημοτών και τούτο διότι οι όροι των δανείων το επιβάλλουν. Υπολογίζουμε η Κοινότητα Βαρνάβα για 20 χρόνια θα έπρεπε να πληρώνει κάθε χρόνο έως 196.650 χιλιάδες ευρώ. Το επιτόκιο (κυμαινόμενο) δεν μπορεί ποτέ να είναι κάτω από 5%, αλλά προς τα πάνω μπορεί να πάει απεριόριστα. Κάποιοι ασφαλώς θα θυμούνται την περίοδο, που τα επιτόκια ήταν γύρω στα 25%. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η ετήσια δόση του δανείου, να φθάνει τα 216-230  χιλιάδες ευρώ, ποσό που κατά την γνώμη μας δεν είναι διαχειρίσιμο για την Κοινότητα ή τον Δήμο και σίγουρα θα οδηγήσει στην σύναψη νέων δανείων. Το Τ.Π. και Δανείων σίγουρα θα κατακρατεί στην πηγή τους τα έσοδα του Δήμου, ακόμα και απ' αυτά που είναι για την μισθοδοσία των υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει κίνδυνος να μη φτάνουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι υπάλληλοι και όχι μόνο…

Με αφορμή τα παραπάνω ακόμα ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΜΕ την κοινοποίηση των πορισμάτων Διαχειριστικού Ελέγχου για τις πρώην Κοινότητες Βαρνάβα & Γραμματικού…

Παραθέτουμε παλαιότερη συνέντευξη του Δημάρχου

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ " Ο ΔΗΜΟΤΗΣ" | Γραφείο Τύπου

16 Δεκ 2011 
Απόσπασμα από την συνέντευξη  του Δημάρχου Μαραθώνα κ. Ιορδ. Λουΐζου
Ερώτημα δημοσιογράφου: “ Στο πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο, τον περασμένο Γενάρη αλλά και σε πρόσφατο, αναφερθήκατε  στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος ενιαίος Δήμος. Δείξατε μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που σας απασχολεί έντονα.

Απάντηση Δημάρχου: - Τα οικονομικά στοιχεία που παραλάβαμε την 1η Ιανουαρίου του2011 από τις τέως Κοινότητες Βαρνάβα και Γραμματικού και από τον τέως Δήμο Μαραθώνα ήταν γεμάτα δυσάρεστες εκπλήξεις και ιδιαίτερα απαισιόδοξα. Μιλάμε για χρέη μη διαχειρίσιμα. Κι αναφέρομαι, προσέξτε, σε άμεσες απαιτήσεις, σε υποχρεώσεις, σε μαύρες τρύπες. Όχι σε χρέη από επενδυτικά δάνεια ή κάτι άλλο. Μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απαιτεί από το Βαρνάβα 3,5 εκατομμύρια € και από το Γραμματικό 5,5 εκατομμύρια €.  Όσο για τον τέως Δήμο Μαραθώνα εκτός από τους προμηθευτές του που αξιώνουν απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια €,  υπάρχει και η ΕΥΔΑΠ  που αξιώνει άμεσα 22,5 εκατομμύρια € συν τις προσαυξήσεις.
Καταλαβαίνετε τώρα για τι μιλάμε”.
Όλες αυτές οι απαιτήσεις στο σύνολό τους έχουν δημιουργήσει ένα χρέος στο νέο Δήμο που σε καμιά περίπτωση δεν είναι διαχειρίσιμο.

Αδήριτη η ανάγκη διεξαγωγής Διαχειριστικού Έλεγχου
Σε μία τέτοια εποχή, που ζητά η κυβέρνηση συνεχώς περικοπές, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, από τους πολίτες, δεν μπορεί να αφήνονται σκιές. Ο Δήμος Μαραθώνα θα πρέπει σε κάθε τομέα που μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο για να αποφύγει την δυσμενή ένταξη στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης ΟΤΑ

Πολλά τα Άρθρα σχετικά με το θέμα . Αν περιηγηθείτε στο BLOG ((http://varnavasnews.blogspot.gr/)  θα ανακαλύψετε αρκετά σχετικά με την οικονομική διαχείριση των πρώην κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού. Σας παραπέμπουμε (στο τέλος) σε μερικά από αυτά που δημοσιεύτηκαν από την αρχή της θητείας του Ενιαίου Δήμου του Μαραθώνα.
Επειδή μέχρι σήμερα  διαπιστώνουμε δυστυχώς πως δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας επίσημος διαχειριστικός έλεγχος (παρά τις υποσχέσεις) ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί και βλέποντας τις Οικονομικές μαύρες τρύπες του Δήμου να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια επαναφέρουμε το θέμα.
Ο «Διαχειριστικός Έλεγχος» έχει το νόημα της έρευνας και της διαπίστωσης της ύπαρξης παράνομων πράξεων, μέσα από ενδελεχή έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Το ερωτήματα που θέτουμε είναι:
  • Έγινε και πότε ένας τέτοιος έλεγχος
  • Ποια τα ευρήματα
  • Ποιοι ενέχονται
  • Σε ποιες κατηγορίες ανήκουν (Διαπλοκή, κακοδιαχείριση, διαφθορά)
  • Ποιες οι ποινικές ευθύνες απαγγέλθηκαν. 
Προσωπικά χαίρομαι για τον διάλογο αυτό που εμφανίζει διάπλατα την ισχυρή απαίτηση των όλων μας, να αποκαλυφθούν ενδεχόμενα σκάνδαλα που έχουν πραγματοποιηθεί στον τόπο μας από την έλλειψη διαφάνειας διαχείρισης, με τους στημένους διαγωνισμούς, τις απ ευθείας αναθέσεις κ.λ.π και με νομότυπες αποφάσεις.
Βέβαια το διαδίκτυο δεν είναι ο κατάλληλος τόπος για να αναδειχθούν τα θέματα αυτά. Προτείνω λοιπόν την συνεργασία ενεργών πολιτών μαζί με νυν αυτοδιοικητικούς που θέλουν και επιθυμούν να “καθαρίσουν” το τοπίο με την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που θεμελιώνουν καταγγελίες.


Πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου. Πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί, οφείλουν να δείξουν και να αποδείξουν ότι " δεν είναι όλοι το ίδιο" τιμωρώντας όλους αυτούς που είχαν βάλλει “δάκτυλο στο μέλι”...
Σήμερα, στην εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης την οποία ζούμε αναζητάμε όλοι ευθύνες για την σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος. Ας ξεκινήσει λοιπόν η διαδικασία Ελέγχου και διαφάνειας ( δεν χρειάζεται να κάνουμε τα ίδια με τους Βουλευτές σε καταστάσεις τύπου Siemens…) οι νοοτροπίες αυτές πρέπει να εκλείψουν. Αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να αποδοθούν.


Θεωρούμε λοιπόν αδήριτη την ανάγκη διεξαγωγής διαχειριστικού ελέγχου από την επιτροπή οικονομικών του Δήμου, με επιτήρηση ορκωτών λογιστών για την διερεύνηση της ύπαρξης παράνομων πράξεων σε Βαρνάβα και Γραμματικό αλλά και για τις υπόλοιπες γεωγραφικές ενότητες του Δήμου.
Η έλλειψη προόδου αποκάλυψης των ευρημάτων του διαχειριστικού ελέγχου, βάζει τους δημότες σε υποψίες. Δεν θα ανεχτούμε να πληρώνουμε άλλο  τις “Λαδιές” αυτών που γελάνε τώρα πίσω από την πλάτη μας.
Με αυτή την έννοια Κύριε Δήμαρχε του Μαραθώνα είστε υπόλογος απέναντι στους δημότες σας αφού έχετε την υποχρέωση να καθαρίστε την κόπρο …του Αυγεία αποκαλύπτοντας τους ενόχους και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης. Άλλως το Πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης και το μνημόνιο για τους ΟΤΑ βρίσκεται προ των πυλών του Δήμου Μαραθώνα και τους δημότες του. 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΟΤΑ
Ο τρόπος υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζεται από το Παρατηρητήριο, ενώ η ένταξη στο ανωτέρω πρόγραμμα συνεπάγεται την υποχρέωση εφαρμογής, κατά περίπτωση μέρους ή του συνόλου, των κάτωθι παρεμβάσεων:
α) Άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
β) Αναστολή προσλήψεων.
γ) Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.
δ) Πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης του άρθρου 263 του Νόμου 3852/2010, οι πόροι του οποίου διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης.
ε) Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.
στ) Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3? και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.
ζ) Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Σχετικά Άρθρα:

Σύνδεσμοι Άρθρου:  
http://varnavasnews.blogspot.gr/2012/12/blog-post_18.html#.UNRV36xUlT4,  
http://gekollias.blogspot.gr/2011/03/blog-post_05.html, 
http://site.marathon.gr/dimotis2112.html

Πηγή: Μ.Α
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.