Η Βιέννη φιλοξένησε την σύνοδο κορυφής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος , αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στην πρωτεύουσα της  Αυστρίας ασχολήθηκε επισταμένα θέτοντας  επί τάπητος την τεράστια  προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Στη σύνοδο αυτή , συμμετείχαν οι ηγέτες των χωρών της περιοχής καθώς και η Γερμανία Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Όλες οι χώρες των  Βαλκανίων  εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους,  για το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν επαρκή οικονομική και υλικοτεχνική  βοήθεια από την ΕΕ, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος.
Η Μέρκελ από την πλευρά της, δήλωσε ότι : «Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο πολλούς πρόσφυγες. Εμείς ως Ευρωπαίοι καταφέραμε να συμβιώνουμε ειρηνικά μαζί,  και είναι μη αναστρέψιμη η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκινήσαμε με τις βαλκανικές χώρες. Τώρα είναι το καθήκον μας να μετατρέψουμε σε πραγματικότητα την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή αυτή. Αλλά είναι πολύ σημαντική όμως η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους των οποίων η ζωή κινδυνεύει,  και η προστασία τους ανεξάρτητα από το παρελθόν των χωρών μας».
Η Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι θα διερευνηθούν οι δεσμοί και οι καταγωγές των προσφυγών που εισήλθαν στη χώρα της και πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων,  σχετικά με τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου .
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ο οποίος φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής προσέφερε στην σύνοδο ένα σχέδιο λύσης για το προσφυγικό κύμα το οποίο αποτελείται από πέντε άρθρα.
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου όπου οι μετανάστες θα υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, την αύξηση των μέτρων στα σύνορα και τον κοινό αγώνα κατά των διακινητών ανθρώπων.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr στην  σύνοδο κορυφής της Βιέννης δεν συμμετείχε η Ουγγαρία, μια χώρα που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη σοβούσα κρίση. Την Τετάρτη που μας πέρασε , έγινε γνωστό ότι περίπου 3.000 μετανάστες, αριθμός ρεκόρ, διήλθαν  τα σύνορα της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο θέμα της γηραιάς Ηπείρου.