Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Ο Ψινάκης, οι φωτιές και οι επιλογές του σοφού λαού

Του Βασίλη Γεώργα
Η παρουσία του Ηλία Ψινάκη στα πολιτικά δρώμενα συνοδεύεται συνήθως από υπερβολικές δόσεις χαβαλέ και φαιδρότητας σε βαθμό που μέσα τους να κρύβονται καλά τυχόν μειονεκτήματα και να υπερπροβάλλονται τα πλεονεκτήματα του αιρετού που εξέλεξαν χιλιάδες οι πολίτες για να τους αντιπροσωπεύει δημόσια.
Δεν είναι φυσικά ο μοναδικός που υπάρχει στην πολιτική. Είναι όμως ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ίσως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα που μπορεί κανείς να επικαλεστεί για να δείξει τις κατηφορικές κλίσεις που μπορεί συχνά να πάρει ο δρόμος της πολιτικής εκπροσώπησης όταν οι ψηφοφόροι εκπαιδεύονται να λειτουργούν με όρους χαβαλέ και life style.
Ο εκλεγμένος με το συντριπτικό 53% των ψήφων, Δήμαρχος του Μαραθώνα, κατάφερε να συγκεντρώσει για μια ακόμη φορά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας στα περίπου 25 λεπτά που μιλούσε ζωντανά στον ΣΚΑΪ από το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Καπανδρίτι. Η παρουσία του ξένισε. Όποιος τον παρακολουθούσε δεν ήξερε αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με όσα άκουγε. Ήταν εντελώς παράταιρη με το σκηνικό θλίψης και καταστροφής που έφτανε εκείνη την ώρα στις οθόνες της τηλεόρασης. Ο ίδιος είχε καταφτάσει μόλις με το ελικόπτερό του από το «ξερονήσι» στο οποίο είχε ταξιδέψει από τη Μύκονο και μετέφερε μαζί του όλη τη χαρά των ανέμελων διακοπών. Δεν μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι γι αυτό. Ίσα-ίσα έκανε το καθήκον του όπως όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι των περιοχών που απειλούνταν από την πυρκαγιά. Με μια διαφορά. Έδειξε πως ήταν εκεί περισσότερο για την τηλεοπτική του προβολή παρά για οτιδήποτε άλλο. Η άγνοια του ακόμη και για τα βασικά της προετοιμασίας που είχε γίνει στην περιοχή ευθύνης του ήταν παροιμιώδης.
Ο Ψινάκης έχει, όμως, αυτή την καταπληκτική ικανότητα να μετατρέπει τα πάντα σε show. Άλλοι λαοπρόβλητοι δήμαρχοι είναι τσαμπουκάδες, άλλοι έχουν εξαιρετικές ικανότητες παραγοντισμού στο ποδόσφαιρο, εκείνος είναι showman που έκανε την πυρκαγιά να μοιάζει με παράσταση στο Δελφινάριο και «δούλευε» κανονικά τον κόσμο από τηλεοράσεως.
Το γεγονός ότι οι δηλώσεις του έγιναν viral στα κοινωνικά δίκτυα, ότι οι μετακινήσεις του από τη Μύκονο στο ξερονήσι και από εκεί στις φωτιές έδωσαν τροφή στα πρωτοσέλιδα σκανδαλοθηρικής εφημερίδας, το γεγονός ακόμη ότι ασχολούμαστε κι εμείς μαζί το γεγονός ακόμη ότι ασχολούμαστε κι εμείς μαζί του, είναι απόδειξη της μεγάλης δύναμης και επιρροής που ασκεί ο Ηλίας Ψινάκης ως προσωπικότητα της πολιτικής. Επιρροή που δεν περιορίζεται στα στενά όρια του Δήμου Μαραθώνα, αλλά αγκαλιάζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών που είναι διατεθειμένοι να τον υπερασπιστούν με γνήσιο ενδιαφέρον ακόμη και όταν γίνεται ευρύτερα αντιληπτό ότι το δούλεμα πέφτει σύννεφο και καταπρόσωπα.
Ας μην διαμαρτυρόμαστε λοιπόν. Ο Ψινάκης ήταν γνωστός πολύ πριν γίνει Δήμαρχος, αλλά έγινε Δήμαρχος επειδή ακριβώς ήταν γνωστός. Δεν βγήκε μόνος του. Όπως αρκετοί ακόμη φιλόδοξοι ή ματαιόδοξοι σωτήρες, ψηφίστηκε από τους πολίτες με την ιδιότητα του αντισυμβατικού, του χιουμορίστα, του showman, του ανθρώπου που τα λέει έξω από τα δόντια που δεν μοιάζει με την παραδοσιακή εικόνα του Δημάρχου των προηγούμενων εποχών, και που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην πολιτική.
Ας αναρωτηθούμε πάλι αν αυτή είναι η διαφορά που θέλουμε βλέπουμε.
LIBERAL
Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.