Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ανησυχία των κατοίκων του Μαραθώνα για τον σεισμό: «Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ακριβώς πάνω στο ρήγμα»

Ανησυχία των κατοίκων του Μαραθώνα για τον σεισμό: «Ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ακριβώς πάνω στο ρήγμα»
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι του Μαραθώνα για την κατασκευή στην περιοχή Σέσι του ΧΥΤΑ Γραμματικού, με αφορμή και τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 4,2 Ρίχτερ, καθώς, πέραν των υπόλοιπων περιβαλλοντικών επιχειρημάτων, επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρνάβα:

«Οι κάτοικοι της ΒΑ Αττικής και συγκεκριμένα του Δήμου Μαραθώνα, εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας μετά τον χθεσινό σεισμό με επίκεντρο που προσδιορίστηκε μεταξύ Γραμματικού και Βαρνάβα. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Γραμματικού πάνω ακριβώς στο σεισμικό ρήγμα και αυτός ένας από τους λόγους που οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επί χρόνια για τη λάθος χωροθέτησή του.

Σύμφωνα με τον καθ. κ. Λέκκα, η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα ενώ αντίθετα η Περιφέρεια Αττικής, στην προσπάθειά της να νομιμοποιήσει το ΧΥΤΑ, δηλώνει ότι η περιοχή δεν είναι σεισμογενής. Η φύση έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά, όπως έγινε και με τα ρέματα στη Μάνδρα, ότι δεν υπόκειται σε ανθρώπινους νόμους.

Στην προκειμένη περίπτωση ο ΧΥΤΑ Γραμματικού – Μαραθώνα βρίσκεται και πάνω σε σεισμικό ρήγμα και πάνω σε ρέμα, (κάτι που επίσης η Περιφέρεια επιμένει να αγνοεί βασιζόμενη σε σκανδαλώδη απόφαση του ΣτΕ που εξαφανίζει το δια γυμνού οφθαλμού ορατό ρέμα που υπάρχει μέσα στο κύτταρο του ΧΥΤΑ) γεγονός που τον καθιστά ακατάλληλο να λειτουργήσει.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις εργασίες για την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του.

Σύλλογοι και πολίτες του Δ. Μαραθώνα ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να δράσει άμεσα ούτως ώστε να αποφευχθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον τόπο μας».

Επιστολή-έκκληση να σταματήσει η δοκιμαστική ρήψη απορριμμάτων

Με επιστολή τους, δε, προς τον Δήμαρχο Μαραθώνα, ζητούν την ακύρωση της δοκιμαστικής ρήψης απορριμμάτων, δεδομένου και των ενστάσεων της  Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η επιστολή:

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Μαραθώνα, Δημοτικό Συμβούλιο
ΘΕΜΑ: Ενέργειες που αφορούν το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ/ΟΕΔΑ Γραμματικού

κ. Δήμαρχε
Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα πως ο εργολάβος του έργου ΧΥΤΑ Γραμματικού-Μαραθώνα θα προβεί σε δοκιμαστική ρήψη απορριμμάτων, προκειμένου να παραδοθεί το έργο στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ισχυρίζεται πως η ενέργεια αυτή αποτελεί συμβατική του υποχρέωση.

Έχοντας υπ’ όψιν την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έκρινε ότι:

- Δεν πληρούνται οι ουσιαστικές και νομικές προϋποθέσεις, που θα καθιστούσαν το έργο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία
- δεν υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο
- το έργο γειτνιάζει με περιοχή Natura
θεωρούμε ότι η παύση εργασιών είναι επιβεβλημένη και η εμπόδιση της δοκιμαστικής ρήψης απολύτως αναγκαία, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Οι εργασίες επίσης, που αφορούν δρόμους πρόσβασης στο ΧΥΤΑ συνεχίζονται, πράγμα που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει σοβαρά τη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων. Τονίζουμε ότι οι δρόμοι πρόσβασης στο ΧΥΤΑ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου το έργο να θεωρηθεί λειτουργικό.

Γνωρίζοντας την απόφαση, που έχετε πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο «περί λήψης απόφασης για ενέργειες παύσης έργου κατασκευής ΟΕΔΑ Γραμματικού» (Αρ. Α. 3/2018) καθώς και τις δηλώσεις σας στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ζητούμε να προβείτε άμεσα και πριν γίνει οποιαδήποτε δοκιμαστική ρήψη, σε όλες τις ανάλογες και απαραίτητες ενέργειες, που θα εμποδίσουν μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη. Το ίδιο πιστεύουμε πως πρέπει να πράξετε και για το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής των δρόμων.

Πρέπει να υπάρξει άμεσα επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής εκ μέρους του Δήμου με την οποία να καταστεί υπεύθυνη για τις όποιες συνέπειες, θα έχει τυχόν μια δοκιμαστική ρήψη απορριμμάτων, όταν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι τηρούνται οι όροι, που θέτει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ως εκ τούτου η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να κρατήσει την υπόσχεση, που έχει δώσει στους κατοίκους του Δ. Μαραθώνα, για οριστική παύση εργασιών και ματαίωση του έργου πάση θυσία!

Συνυπογράφεται από:
Σύλλογο Σέσι Γραμματικού ο «Παν»
Κέντρο Βιωσιμότητας & περιβαλλοντικής προστασίας Αν. Αττικής
Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Γραμματικού
Ένωση Γονέων Δήμου Μαραθώνα
Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη»
Φίλοι Μουσείου Μαραθώνα
Ομάδα Πολιτών «Εν Δράσει».

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού:



Πηγή Τμήματος Ειδήσεων:
Βαρνάβας όμορφος τόπος να μένεις, δύσκολος να ζεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας...
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.